Důležitý dálniční obchvat se zpozdí

Dálnici, procházející východně od krajského města, zdrží krize. Stavět ji mají soukromí investoři.

Manželé Konopovi z Pohůrky u Budějovic se nechtěně stali indikátorem důležitosti stavby dálnice. V roce 2006 dostali úřední dopis, že jejich dům překáží. A výzvu, že je navštíví státní vyjednávači kvůli jeho výkupu. Od té doby prožívají neklid.
„Nikdo nepřišel. Nemůžeme dům prodat ani do něho investovat,“ říká sedmapadesátiletý Petr Konopa.
Ačkoliv jeho stavba patří jen k několika málo objektům, které mají ustoupit dvacetikilometrovému obchvatu, je i tak plán dálnice od Úsilného po Krasejovku ohrožený.
„Dokážeme potvrdit harmonogram jen pro část od Veselí nad Lužnicí po Úsilné. Další úseky budeme vybírat podle zájmu investorů,“ uvedl při nedávé návštěvě Českých Budějovic ministr dopravy Gustáv Slamečka. Podle něj zájem firem v této oblasti zmrazila světová krize.

Stát linii rozkouskuje na kratší stavby

Ministerstvo ještě vloni předpokládalo, že nabídne pro soukromé financování trasu od Veselí až na hranici s Rakouskem. Nová situace ale nutí stát celou linii rozkouskovat a nabízet kratší stavby. Investoři, kterými budou zahraniční banky, jež budou dálnici příštích třicet let spravovat, chtějí podle Slamečky pozemky vykoupené od majitelů.
Tady je problém části budoucí dálnice od jejího vstupu do jihočeské metropole až na hranici České republiky s Rakouskem. Obchvat Budějovic se měl stavět od roku 2011. Městští radní prosadili, aby tato část byla složitější, a tedy dražší, než s čím počítal původní projekt. Příprava se tím protáhla. Zatím zde nejsou ani vykoupené všechny pozemky.
Ministerstvo chce proto prosadit do parlamentu návrh zákona o majetkovém vypořádání důležitých staveb. Zaručí rychlejší výkupy včetně jejich vyvlastňování.
Ministr Slamečka v Budějovicích slíbil, že zajistí peníze alespoň na propojení okruhů pro letošní rok. Šanci dostalo provizorní otevření čtyřproudé silnice mezi Okružní a Nádražní ulicí ke konci příštího roku. „Snažili jsme se, aby ministerstvo dalo peníze do obchvatu, ale rozumím tomu, že je třeba stavbu připravit,“ poznamenal primátor Budějovic Juraj Thoma.