Důlní šachta pod zámkem ožije zvuky

Vrzání vozíků či zvuk sbíječky uslyší od září návštěvníci v podzemí kladenského zámku. Jako ve skutečné šachtě.

Dveře v přízemí kladenského zámku se příliš často neotevírají. Většina návštěvníků proběhne výstavy v prvním patře, případně se podívá do nádherné kaple svatého Vavřince a zase mizí. Podzemí, do něhož dveře vedou, ale skrývá to, čím se Kladno proslavilo. Důlní šachtu, kde se od roku 1785 do konce 20. století těžilo uhlí.
„Ukázku důlního pracoviště vybudovali báňští záchranáři asi před třiceti lety, aby lidé viděli, jak to v podzemí vypadá. Všechny věci, které tu jsou, byly skutečně na šachtě využívané,“ řekla průvodkyně zámku Zdeňka Svědínková.
Vedle hornických kahanů jsou tam koleje s vozíkem, do kterých se uhlí ručně nakládalo, sbíječky i ukázka dolování uhlí pomocí kombajnu. „Ten ale návštěvníci budou hledat zbytečně, sem by se nevešel,“ podotkla průvodkyně.
Vystavená technika a nástroje dosud v zámecké štole jen stály, 8. září ožijí. Lidé, kteří budou podzemím procházet, uslyší kutání, otáčení vozíku či zvuk sbíječky.
„Chceme, aby návštěvníci nejen viděli, jak technika vypadala, ale i jak živo pod zemí bylo,“ řekla produkční Dominika Havlová ze společnosti Kultura pro Kladno, která zámek spravuje.
S nahráním zvuků pomohli pracovníci nedalekého hornického skanzenu Mayrau. „Nejsložitější bylo, aby se zvuky neslily v jeden,“ dodala. Věří, že tak expozice přiláká ještě více zájemců, loni jich jí prošlo 5 129.
Osmnáctiletý Jan Fiala mezi nimi nebyl. „Ani nevím, že tam taková štola je, nikdy jsem o tom neslyšel,“ řekl student.