Dušek si postavil chalupu sám, Černocká ji zdědila a Urban má tři

Sedmička navštívila tři známé osobnosti na jejich chalupách. Herce, kreslíře i kytaristu.

V pátek z práce odejít dřív, dokud nejsou kolony, a celý víkend si v klidu užít na chalupě. I Jaroslav Dušek, Petr urban a Petra Černocká s Jiřím Pracným chalupaří a odpočívají na vesnici.

1. Jaroslav Dušek
Chalupa herce, režiséra, moderátora, scenáristy a velkého improvizátora Jaroslava Duška připomíná hříbeček ze Šmoulů, zapíchnutý na kraji lesa za Jindřichovicemi. Improvizace? Ani náhodou. První domek ve stylu Superadobe ve střední Evropě.
Když si herec Jaroslav Dušek postavil v Jindřichovicích pod Smrkem rotundu z písku a jílu, měli šťouralové na internetu největší strach, že se mu po první zimě rozmočí. Nerozmočila a má za sebou už zimy dvě.
„Ukázali jsme, že se v ní bydlet dá, a to je to hlavní,“ říká Dušek. Kruhový domek z pytlů hlíny o průměru šesti metrů má status experimentální stavby. Do budování se známý herec pustil ze zvědavosti. Na stavbě se během jednoho měsíce vystřídalo na osmdesát dobrovolníků. „Bez nich bych to nezvládl,“ říká Dušek. Naučil se vodit nekonečný pytel, který brigádníci plnili hlínou. A také, jak vyměřit poloměr kruhu, jak vypočítat klenbu či jak namíchat omítku.
Firmu si pozval jenom na komín. A právě ten zpočátku nefungoval. „Museli jsme ho vykuchat a postavit znovu,“ popsal Dušek. Teď už je to v pohodě. Dům vytopí i v mrazu.
Hliněná podlaha s dubovými kuláči je už hotová, i vnitřní omítky napůl z písku a jílu. Kruhovitá stavba se vchodovým tunýlkem a velkým kulatým oknem ve stropě vzbuzuje pocit románské rotundy. Nebo jurty nebo iglú. Letos by měl domek, nyní zakrytý plachtou, dostat novou střechu ze dřeva pokrytou pásem z asfaltu. Bude mít tvar zvonu. Časem ji pokryje břečťan. „Je to výborná izolace a navíc to dobře vypadá,“ říká Dušek.

2. Petr Urban
„Já na chalupu nejezdím, já na ní rovnou žiju,“ říká kreslíř a sportovec Petr Urban, který obývá dvě dřevěná stavení spojená terasou ve Smržovce na Jablonecku. Na chalupy je zvyklý od malička. Bydleli v nich ve Smržovce jeho rodiče i babičky a dědové, a to už od osmnáctého století.
Urbanovi jsou doslova chalupářští magnáti, mají totiž hned tři. Dvě z rodinného dědictví, třetí si postavili. „Dřív jsem chodil vymýšlet vtipy a kreslit po hospodách, teď chodím po svých chalupách. Když mně v jedné přestanou přicházet nápady, přejdu do další,“ říká Urban a objasňuje tak, čím na chalupách tráví nejvíc času. K malování rád popíjí oblíbené pivo, a tak je součástí chalupy zabudovaná pípa. Na zahradě nepracuje, ani v zimě nehází sníh. „Od toho mám všechny rodinné příslušníky. Když hážou sníh, já kreslím, takže pracuju,“ vysvětluje kreslíř.
V nejbližší době chce uskutečnit jeden ze svých snů. Postavit si rozhlednu na jasanu, který se tyčí vysoko nad střechu chalupy. „Dal bych si tam stůl a koukal do okolí a kreslil. Navíc bych tam měl přístup ze střechy domu,“ líčí Urban a hned při tom črtá i plánek rozhledny. Kreslíř se nejraději opaluje a užívá si samoty chalup. „Nikdo na mě nekouká, ale až mě jednou objeví, tak se třeba objevím na stránkách bulváru,“ směje se Urban. Společně s manželkou oceňují blízkost lesa a přírody. „Máme na zahradě hodně borůvek, sbíráme si svoje houby a otrháváme i lískové ořechy, tedy pokud to dřív nestihnou veverky,“ vypráví Inka Urbanová.
Některé příhody ze zahrady se možná objeví i v nové knížce, kterou rodina Urbanových chystá. Půjde o pohádkový příběh pro nejmenší děti. Petr nakreslí obrázky, dcera Markéta doplní fotografie a manželka Inka napíše příběh. „K tomu samozřejmě kreslím i další svoji knížku, která se tentokrát bude jmenovat Pivrnec s poldama v patách,“ dodává Urban.

3. Petra Černocká
Jezevčík Wajda chce štěkotem nahnat strach, ale po prvním pohlazení přestane, vrátí se na práh a vleže si vychutnává červnové paprsky. Huňatý černý kocour raději vyhledá chládek kytlické chalupy. Hospodaří v ní zpěvačka a herečka Petra Černocká a její manžel, kytarista Jiří Pracný.
„Ráno při jakémkoli počasí se zabalím do deky a sedím na prahu. Je tichoučko, koukám na kostelíček a snídám,“ vypráví Petra Černocká. Kytlice na Děčínsku pro ni mají kouzlo už od dětství.
„Když nám bylo osm, s holkami jsme si půjčily od maminek záclony a běhaly po lese a hrály si na víly,“ usmívá se při vzpomínce na dětství. Její chloubou je malá zahrádka za domem. „Miluju bakopu a voskovky, které nejsou na první pohled atraktivní, ale krásné, když se rozvinou,“ usmívá se.
Miluje také pestrobarevné floxy, které měla babička na chalupě v Podbořanech, kam jezdila jako školačka na prázdniny. Na kytičkách si k Petře a jejímu manželovi Jiřímu Pracnému chodí pochutnávat srnky. Sežraly i štumpu, na kterou byla zpěvačka pyšná. Rádi ale srnky pozorují z kuchyně. „Stačí, když Jirka zachrastí, a ony už se sbíhají z lesa. V zimě jim sem vozí zásoby chleba. Celoročně krmí ptáky,“ ukazuje budky umístěné na stěně chalupy.
Že by zpěvačka opustila Prahu, a odstěhovala na chalupu, si nedovede představit. Ale těší se, až čtyřměsíční vnučka vyroste a bude s ní jezdit na chalupu.