Dusno v Čáslavi léčili i filmem. Pomůže?

Čáslav vstoupila do fotbalového jara špatně. Týdeník Sedmička hledal příčiny.

Tři prohry a remíza. Vskutku tristní je bilance Zenitu Čáslav v úvodních čtyřech duelech jarní části druhé fotbalové ligy. Optimismus po zimních galejích a příchodu zvučných posil je ten tam. Středočeši, kteří loni skončili v soutěži druzí, se krčí na předposlední pozici. Hrozí jim pád do třetí ligy.

Doba temna

Čáslavští před startem jarních bojů deklarovali jediný cíl – záchranu. I proto tým posílilo několik borců s prvoligovými zkušenostmi: gólman Tomáš Poštulka, útočník Tomáš Pešír či záložník Ivan Hašek junior. „Posily? Zatím jsou pro mě zklamáním,“ říká trenér Zdenko Frťala.

Co je platné, že na odvetnou část soutěže se Zenit značně posílil, když na hřišti schází um. „V přípravě nám hra šla, výsledky byly slibné. Ale jak začala mistrovská utkání, jako by si hráči začali uvědomovat tlak, kterému podlehli,“ hledá příčinu nezdarů asistent trenéra Ivan Kopecký. „Doplácíme na laciné chyby v obraně. Soupeři darujeme snadné góly a sami se srážíme na kolena.“

Záblesk, či svítání?

Minulou sobotu Zenit konečně bodoval. V Opavě uhrál cennou remízu 1:1. „Věřím, že nám to pomůže do dalších zápasů, hlavně psychicky,“ věří zkušený brankář Poštulka.

Zásadním prvkem, na němž hodlají v Čáslavi zapracovat, je právě psychika hráčů. „Bylo potřeba odlehčit trochu dusnou atmosféru, jež zákonitě na hráče po nečekaných porážkách padla,“ říká Kopecký.

Na řadu tak přišlo společné sledování filmu či výlet na zápas hokejové extraligy. „Musel se vyčistit vzduch. Snad se nám to povedlo,“ říká někdejší kouč mládežnických reprezentací Kopecký.

Kouč Frťala: Náš problém je hlavně v hlavě

Čtyři zápasy, jeden bod. Trenér Čáslavi Zdenko Frťala (na snímku) nemá po startu druhé nejvyšší fotbalové soutěže moc důvodů k radosti.
V čem vidíte příčiny nepovedeného vstupu do jarní části druhé ligy?

Na hráčích se podepsal nezdar v úvodním zápase a školácké chyby ve druhém. To zamávalo psychikou všech kluků.
Jak jste spokojený s výkony nových posil?

V mistrovských utkání jsou pro mě zatím zklamáním. Hlavně co se týče nasazení, agresivity a emocí. Ale to se netýká jen nových hráčů. Může být bod za remízu 1:1 v Opavě pro hráče tím správným impulzem?

Je to jako lehké procitnutí člověka z kómatu. Jen jsme pohnuli prstem, je potřeba, aby se začala hýbat celá ruka.

Na čem je podle vás důležité zapracovat?

V první řadě je to psychika. Musíme si pomoci sami.