Dva britští nadšenci zrekonstruovali prastarý počítač

Roger Holmes a Rod Thomas zrestaurovali 50 let starý počítač.

Roger Holmes a Rod Thomas zrestaurovali 50 let starý počítač. Zdroj: Profimedia

Padesát let je v oboru informačních technologií opravdu dlouhá doba. A právě tak starý je počítač ICT 1301, přezdívaný Flossie. Jeden z nejstarších počítačů na světě, který si zahrál i po boku Jamese Bonda v podání Rogera Moora znovu ožil pod rukama dvou expertů.

Ti jej přivedli zpět k životu v kůlně a nad jeho zprovozněním strávili kolem dva a půl tisíce hodin. Padesát let starý počítač se tak stal nejstarším funkčním počítačem ve Velké Británii.

Rod Thomas a Roger Holmes se jej snažili zprovoznit devět let a za tu dobu se potýkali se zhruba tisícovkou problémů. Nyní oba zapálené techniky čeká nezaviděníhodná práce. K tomu, aby obnovili systém a software počítače, musí použít 27 cívek s magnetickou páskou a 100 tisíc děrných šťítků.

Sami vědci odhadují, že k obnově softwaru jim 'postačí' půl roku. Než se ovšem do obnovy pustí, potřebují pro počítač najít vhodnější umístnění. Nyní je stroj umístněn v kůlně na farmě v hrabství Kent. „Zkoušíme domluvit několik míst, kam by se mohl stroj eventuálně přesunout,“ říkají technicky zdatní senioři.

Počítač si zahrál nejen ve filmu s tajným agentem Jamesem Bondem (na snímku ve filmu Muž se zlatou zbraní), ale objevil se též v britském seriálu Doctor Who.Počítač si zahrál nejen ve filmu s tajným agentem Jamesem Bondem (na snímku ve filmu Muž se zlatou zbraní), ale objevil se též v britském seriálu Doctor Who. | Profimedia

Počítač nepatří zrovna mezi drobečky, váží zhruba pět tun. Ani jeho výkon v dnešní době příliš neoslní, protože váš smartphone je pravděpodobně desetkrát výkonnější. Z původních 150 vyrobených kusů existují už jen čtyři exempláře. Jediným funkčním je právě tento přístroj. Všechna data z něj by se vešla na jediné CD, které by zůstalo ze dvou třetin nezaplněné.