Dvacetiletá Petra Piklová z Blatné odešla z domova. Opustila patnáctiměsíční dceru

Dvacetiletá Petra Piklová odešla 25. února z domova v Blatné. Nalehko. Bez dokladů, bez telefonu a bez peněz. Opustila patnáctiměsíční dceru Karolínku, o kterou se teď starají babičky.

O dceru se bojí vyděšená osmatřicetiletá matka Radka Piklová. Spoléhá na pomoc a všímavost lidí, proto také Sedmičce poskytla exkluzivní rozhovor.
„Čím je to déle, tím větší mám strach, že tam, kde moje dcera je, není dobrovolně. Bojím se, že ji někde drží proti její vůli. Jinak by se po pár dnech vrátila domů,“ vyslovuje důvody, proč se ke zveřejnění odchodu dcery Petry odhodlala. Ta totiž nikomu z rodiny nedala nic vědět. Radku Piklovou nenapadají žádné důvody, proč by dcera odešla. Poslední dny o ničem jiném nepřemýšlí.
„Vztah s přítelem byl normální, malou měla ráda. Před porodem nechodila na žádné diskotéky ani mezi lidi. Byla spíš stranou společnosti, než aby se prosazovala, styděla se. Po porodu také nikam nevycházela,“ líčí matka.
Před několika měsíci se Petra rozhodla, že si dodělá třetí ročník oboru pečovatelka příbramského učiliště. Má sociální cítění, proto jednou chtěla dělat, co ji baví. Dva dny v týdnu škola, tři dny praxe v blatenském domově důchodců.
„Nedokážu pochopit, že je pryč. Ráno jela do školy a odpoledne ve čtyři se vracela. Nesvěřovala se mi, ale také nic odchodu nenasvědčovalo. Jen jsem zjistila, že se začala seznamovat s lidmi na internetu. Říkal mi to její přítel, u kterého žila,“ pokračuje matka. U známostí na internetu to patrně začalo. „Prvně odešla z domova 8. února. Odjela do školy do Příbrami a zpátky už se nevrátila. Pět dní jsme nevěděli, kde je. Mobil měla vypnutý a nekomunikovala s námi. Pak poslala sms: Už se nikdy nevrátím. Byla jsem z toho šílená,“ popisuje matka.
Přesto se Petra domů vrátila. V pátek 19. února. V sedm večer zazvonila u matčiných dveří. Úplně mokrá, špinavá, zmrzlá, vlasy zacuchané, puchýře na nohou. Tvrdila, že ji ukradli kabelku, se všemi věcmi, kreditku, režijku, peníze, klíče, občanku. Mobil měla v kapse v bundě. Několik dní prý byla v Blatné a asi tři dny v Praze. U někoho, koho poznala přes internet. Přijela vlakem ze smíchovského nádraží. „Víc neřekla. Jen to, že by to už nikdy nechtěla zažít. Přesto to za několik dní udělala znovu, i když jsme se dohodli, že všechno bude dál pokračovat jako předtím. Podle určitých pravidel,“ nechápe Piklová.
Bojí se, že dceru nalákal někdo přes internet. Míní, že Petra mohla uvěřit nějakým slibům a kvůli nim opustila dceru. „Je trochu naivní, důvěřivá, neumí posoudit situaci, co z ní vyplyne, ani odhadnout lidi. Neumí se orientovat v terénu. Nepamatuje si čísla, ani svůj telefon,“ líčí Radka Piklová.
Když Petra podruhé odešla, nepřipravovala se na cestu. Šla bez ničeho, nalehko, neměla rezervní prádlo ani telefon.
„Ráno jsem jí dala padesát korun na svačinu do domova důchodců, ale na praxi nedošla. Myslím, že jí někdo volal. Odešla z domu jako první, chodila po městě. Pak se vrátila, otevřela si sestry notebook a byla na internetu. Zase jsme tam našly kontakty do Prahy. Měla svůj profil na webu. To, co jsme přečetli, bylo: Klidně přijeď, rád tě uvidím, určitě budu doma. Ale bylo tam více lidí,“ doplňuje matka.
O malou Karolínku se zatím střídají obě babičky. Čekají, jak její péči vyřeší soudy.
Naposledy Petru Piklovou viděli lidé ve čtvrtek 25. února.Vypadá o hodně mladší, než je. Měří 155 centimetrů, je hubená, má zelené oči a mahagonové vlasy do půl zad.