Dvě pětinu Čechů jsou připraveny ukrást firemní data

Zhruba 40 procent tuzemských zaměstnanců zneužije firemní informace, pokud by jim to přineslo osobní prospěch. S krádeží citlivých dat se přitom setká až 90 procent malých a středních firem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Outsourcing Solution mezi 500 podniky.

Zhruba ve třech čtvrtinách případů hrozí riziko ztráty dat z nedbalosti, naopak možnost útoku zvenčí je výrazně menší a pohybuje se kolem 35 procent. „Riziko zneužití je vysoké, protože majitelé zaměstnancům až příliš důvěřují a citlivé informace si chrání nedostatečně,“ uvedl ředitel Outsourcing Solution Jiří Jakeš.

Zneužití obchodních informací hrozí zejména firmám s více než 50 zaměstnanci, kde již existuje soutěživé prostředí. Nejčastěji jsou v ohrožení dokumenty se strategickou hodnotou. „Kontakty, obchodní databáze, nákupní politika firem, nabídky do tendrů, ale také třeba informace o platech či odměnách kolegů,“ dodal Jakeš.

Pokud firma vnitřního nepřítele podcení, bezskrupulózní zaměstnance je těžké odhalit. „Majitelé se obvykle chrání proti ohrožení zvenčí, ale k důvěrným interním datům umožní přístup bez větších omezení. Zneužití lze těžko zjistit, natož prokázat a následně neloajálního zaměstnance propustit,“ podotkla ředitelka znaleckého ústavu ASB Appraisal Andrea Paslerová.

Jediným způsobem, jak cenné obchodní informace utajit, je odepřít zaměstnancům přístup k datům, která nesouvisí s výkonem jejich práce. V praxi je toho možné dosáhnout pomocí technologií, které pracovníkům zpřístupní jen vybrané informace.