E-Commerce Holding kupuje velký e-shop CZC.cz

Jakub Havrlant

Jakub Havrlant Zdroj: Tomes Michael/E15

Jeden z nejvýznamnějších hráčů v tuzemském internetovém obchodu E-Commerce Holding pokračuje ve zvyšování svého tržního podílu. Společnost koupila za blíže neurčenou cenu podíl v e-shopu CZC.cz, tuzemské dvojce v prodeji elektra přes internet. Oficiálně se tak potvrdila zpráva, o níž deník E15 informoval již v květnu. Firma kromě nové posily plánuje ještě další expanzi. Vedle nabídky e-shopů také ve svých službách.

„Dlouhodobě směřujeme k tomu vytvořit pro zákazníky takovou síť e-shopů, ve které si vybere každý. Elektronika jako historicky silná a oblíbená vertikála proto nemohla chybět,“ uvedl generální ředitel holdingu Jan Jírovec. Transakci však ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Josef Matějka, dosavadní stoprocentní majitel CZC.cz, vnímá změnu jako zásadní posun pro celou firmu. „E-commerce Holding je jako jeden z mála partnerů schopen podpořit naši pozici specialisty a akcelerovat realizaci plánů na další rozvoj CZC.cz včetně zahraniční expanze,“ poznamenal podnikatel, který firmu založil před sedmnácti lety ještě jako Czech Computer.

Spolumajiteli E-commerce Holdingu jsou Jakub Havrlant, Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Ředitelkou CZC.cz zůstane jeho dosavadní šéfka Jitka Dvořáková, jedna z nejzkušenějších manažerek v tuzemském internetovém obchodu.

Tržby E-commerce holdingu se znásobí
Koupě velkého e-shopu s elektrem CZC.cz bude znamenat pro E-Commerce Holding výrazné posílení. Akvizice a celkový růst skupině zajistí konsolidované tržby kolem čtyř miliard korun. Původně holding operoval pro letošek s obratem zhruba 1,5 miliardy.
Holding vlastní skupiny Rockaway Jakuba Havrlanta a Czech Media Invest Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Společně se v poslední době postarali o řadu akvizičních novinek.
„Původní start-upy již často dosáhly velikosti, která je zajímavá pro strategické investory a takovým investorem je i mediální větev podnikatelských aktivit Daniela Křetínského,“ komentoval dění na trhu Petr Kříž, šéf poradenské společnosti EY pro fúze a akvizice.
E-Commerce Holding chystá také expanzi v poskytovaných službách. „Pracujeme na nových službách, které propojí současné portfolio, aby zákazníkovi přinesly benefity z naší velikosti. Půjde hlavně o oblast věrnostních programů a doručování, a zákazníkům je představíme během příštího roku,“ sdělil ředitel holdingu Jan Jírovec
Celkově se holding novou investicí rozrostl na sedmnáct specializovaných e-shopů. Další plánuje přidávat.