EKOSPOL vítá prezidentské veto energetickým štítkům

Společnost EKOSPOL vítá veto prezidenta Václava Klause novele zákona o hospodaření energií, která mimo jiné zavádí i povinné energetické štítky na budovách. Novela počítala také se zavedením povinných revizí kotlů, elektrických rozvodů a rozvodů klimatizace. Uvedla to společnost EKOSPOL.

„Novela zákona se úplně míjí účinkem. Energetické náklady konkrétního bytu či domu s přesností na stokoruny se totiž ze žádného energetického štítku stejně nevyčtou, na to bude stále potřeba skutečné faktury za spotřebované energie. Jediným efektem energetických štítků tak budou pouze další dodatečné náklady pro prodejce a pronajímatele nemovitostí a samozřejmě i zajištění velmi výnosného byznysu pro ty, kteří mají oprávnění energetické štítky vydávat. Nedivil bych se, kdyby jediným důvodem pro přijetí této novely byl lobbing zájmových skupin,“ upozorňuje generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL Evžen Korec.

Podle novely tohoto zákona by jednotlivé budovy musely mít nově energetické štítky vypovídající o jejich energetické náročnosti, které by majitel nemovitosti musel předložit vždy při jejich prodeji či pronájmu. „Je dobře, že alespoň někdo je stále ještě schopen bránit volný trh proti deformačním administrativním zásahům úředníků, které nic kladného nepřinesou a pouze navýší byrokracii a náklady majitelů nemovitostí,“ míní Korec.