Eldorado Starfire kombinoval luxusní prvky s unikátním designem

Eldorado Starfire

Eldorado Starfire Zdroj: bringatrailer.com

Eldorado Starfire (1986)
Eldorado Starfire (1986)
Eldorado Starfire (1986)
Eldorado Starfire (1986)
Eldorado Starfire
65
Fotogalerie

Eldorado Starfire je obytné auto, které zaujme hlavně neobvyklým designem. Podívejte se ale také na to, co ukrývá uvnitř.

Obytné vozidlo Starfire v letech 1987 až 1989 vyráběla americká společnost EMC (Eldorado Motor Corporation) na technickém základě Fordu F-350. K dispozici byly dvě verze, lišící se délkou. Kratší byla dlouhá asi 8,23 metru, delší pak 9,75 metru. Karoserie s obytnou nástavbou je vyrobena ze sklolaminátu.

Vnější design je pak unikátní tím, že netradičně kombinuje klasickou hranatou nástavbu s podivně tvarovanou dlouhou přídí a chromovanými prvky. Toto řešení, inspirované luxusním Lincolnem Continental Mark VII, mělo podtrhnout honosný charakter Starfiru.

O pohon se stará 7,5litrový osmiválec od Fordu, spojený s třístupňovou automatickou převodovkou. Výkon nového vozu se pohyboval okolo 230 koní. Vůz stojí na vzduchovém podvozku.

Eldorado Starfire

Video placeholde
• youtube

A protože se nedávno objevil jeden exemplář (z roku 1987) na prodej, můžeme využít detailní fotodokumentaci v inzerátu a detailně si prohlédnout interiér - dokonce i formou videoprohlídky.

Zajímavá je už přední část, v níž najdeme například neobvyklý středový panel. Ten je rozdělen na několik částí: nahoře vidíme klimatizaci, pod ní audiosystém s přehrávačem kazet a CD, dále pak panel pro diagnostiku či ovládání vzduchového podvozku a pozoruhodná je také malá obrazovka. Ta by měla promítat obraz ze zadní - couvací - kamery. Vpředu se nacházejí kapitánská sedadla.

Za nimi narazíme na prostor s pohovkou, z níž lze vytvořit lůžko, rozkládacím stolem a dvěma samostatnými sedadly (zřejmě nepůvodními). Je tu také místo pro televizi, v tomto konkrétním kusu však TV už není.

Výbava kuchyně zahrnuje linku, dřez, mikrovlnnou troubu, čtyřplotýnkový plynový vařič, výrobník ledu a lednici. Nechybí samozřejmě různé odkládací prostory.

Za kuchyní se nalézá hlavní obytný prostor se dvěma rozkládacími pohovkami, úplně vzadu se ukrývá koupelna s umyvadlem, toaletou a sprchou. O teplotní komfort se stará klimatizace, hodí se také generátor elektřiny značky Onan.

Exemplář, který je na prodej formou internetové aukce na webu Bring a Trailer, má najeto asi 53 tisíc kilometrů. V dokonalém stavu není, ale stále jde o zajímavé vozidlo, navíc vzácné. Podle dostupných informací nebylo vyrobeno ani 300 těchto obytňáků.

Článek vyšel na webu auto.cz >>>