Elop je ze hry, favoritem na šéfa Microsoftu je prý Mulally

Alan Mulally

Alan Mulally Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michigan Municipal League

Ve výběrovém řízení na nového šéfa Microsoftu mají prý stále silnější pozici současný ředitel Fordu Allan Mulally a interní technolog a viceprezident "pro cloud" Satya Nadella. Bývalý šéf Nokia Stephen Elop mezi favority prý už není.

Zatímco Mulally je uznávaný byznysmen, který restrukturalizoval slavnou automobilku a je také dlouholetým poradcem odcházejícího Steva Ballmera, Nadella je zase expert na technologie, i když zůstává otázkou, jestli má opravdu vůdčí schopnosti.

Další kandidáti jako bývalý ředitel Skypu Tony Bates a bývalý ředitel Nokia Stephen Elop zůstávají i nadále na seznamu možných šéfů Microsoftu, jejich šance na úspěch je ale minimální, uvedl Bloomberg s odkazem na důvěryhodné zdroje.

Podle některých spekulací může být nakonec novým ředitelem někdo úplně jiný s tím, že by Microsoft využil Mulallyho jen krátkodobě a výhradně na dokončení restrukturalizace firmy, se kterou začal Ballmer letos na jaře a kterou mu pomáhal provést právě ředitel Fordu.

Různé zdroje, různí favorité

Ještě před dvěma týdny to byl právě Bloomberg, který považoval Stephena Elopa za jasného favorita na pozici šéfa Microsoftu. Elopovo jméno zmiňoval v souvislosti s tím, že se prý zkrátil seznam vhodných kandidátů ze čtyřicet jmen na pět.

Oproti tomu renomovaný server AllThingsD.com v září letošního roku tvrdil, že mezi favority patří právě šéf Fordu. „Mulally se vyšvihl do čela kandidátů na příštího šéfa Microsoftu,“ napsal tehdy web s tvrzením, že Mulally vede s obří softwarovou společností „vážnou“ diskusi.

Ať už je favoritem kdokoliv, cíl Microsoftu se nemění. Nového ředitele chce firma představit do konce roku. Potvrdila to také například Mary Jo Foleyová, novinářka sledující Microsoft několik desetiletí.