Ernesta Club Lipno nabízí klidné bydlení s veškerým komfortem

Lipno nad Vltavou je významným centrem turistické oblasti Lipenského jezera a nachází se bezprostředně u přehrady. Nejen díky výborné infrastruktuře a široké nabídce letních i zimních aktivit je vyhledávaným centrem kvalitního rekreačního bydlení. Jedním ze zdejších nových projektů v tomto segmentu je Bytový dům Ernesta Club Lipno. Představil nám ho ředitel developerské společnosti ERNESTA, s. r. o. Pavel Weidenhoffer.

Začněme trochu obecněji, jak se v posledních letech měnily požadavky po kvalitním rekreačním bydlení?

Podnikání na českém realitním trhu prošlo za posledních dvacet let několika vlnami. Nejdříve rostla poptávka zejména po kancelářských prostorách, později, v souvislosti s restitucemi, se především ve větších městech otevřel trh s byty. Ten dále posilovala postupná privatizace obecních a podnikových bytů. Nejdůležitějším stimulem rozvoje tohoto tržního segmentu se stala snadná dostupnost hypotečních úvěrů. Tento stav vedl ke vzniku trhu s tzv. „druhým bydlením“.

Došlo k odklonu od rekreace v chatách a chalupách a trend směřoval spíše k vlastnictví rekreačních apartmánů se zajištěnou správou a často i s možností jejich dalšího pronájmu. V některých turisticky vyhledávaných oblastech, zejména v Krkonoších, bylo dokonce nutné omezovat vznik developerských projektů zaměřených na výstavbu apartmánů. Dalším kritizovaným faktorem byla skutečnost, že vlastníci těchto apartmánů mění pouze jedno stísněné prostředí za druhé (tedy byt za byt).

Vy jste se pustili do realizace bytového domu pro rekreační bydlení v blízkosti Lipna. Proč jste si vybrali právě tuto oblast pro vaši investici?

V obci Lipno nad Vltavou je i lyžařský areál Kramolín s pěti sjezdovkami a moderním zázemím. V posledních 15 letech se tato obec rozvíjí zcela výjimečným způsobem, a to i za přispění investorů ze zahraničí. Její infrastruktura je na vysoké úrovni a výhledově se zde počítá s dalšími projekty. Výhodou našeho apartmánového domu je jeho poloha v klidné, lesním porostem ohraničené lokalitě, přesto je docházková vzdálenost do centra obce velmi krátká a vzdálenost k lyžařským vlekům a k sedačkové lanovce na Kramolín je do jednoho kilometru.

A jsme u samotného objektu. Pro koho je určený a co nabízí?

Jak už jsem naznačil v předchozí odpovědi, nejde o novostavbu, ale o zásadní rekonstrukci a dostavbu stávajícího objektu z poloviny 80. let minulého století. Vznikl tak bytový dům s rekreačními apartmány o velikosti od 1+kk do 3+kk. Každý apartmán má svůj balkon nebo přímý vstup na terasu. Naše byty jsou určeny převážně pro lidi s již zajištěným finančním zázemím, kteří chtějí trávit volný čas aktivním způsobem a nemají chuť se starat o topení, zahradu a stavební údržbu rekreačního objektu. Právě takoví zájemci se nám hlásí, nicméně jsme schopni pomoci i s hypotékou. Klienti často mají i požadavek na zajištění pronájmu apartmánu v době, kdy jej nehodlají sami využívat. I tady jsme schopni jim vyhovět.

Můžete přiblížit vybavení objektu, jaké služby nabízíte či chcete nabízet majitelům zdejších apartmánů?

Byty jsou vybaveny standardním způsobem, podrobně je popis konstrukčních prvků uveden na našich webových stránkách. Vytápění je řešeno centrálně s měřiči dodávky tepla pro každý byt; stejně tak je centrálně připravována i teplá užitková voda s cirkulačním okruhem. Objekt má čtyři podlaží a je v něm osobní výtah. Balkony či terasy jsou samozřejmě u každého bytu. Vzhledem ke způsobu využití se počítá s recepcí a se stálou přítomností správce. Venkovní parkování je na samostatných vlastních pozemcích v areálu. V rámci klubu bude od června příštího roku v provozu neveřejný vnitřní bazén (12,5 x 7,5 m), sauna s ochlazovacím bazénkem a fitness, na venkovních prostranstvích pak volejbalový a tenisový kurt, hřiště pro pétanque či minigolf, stolní tenis. Před přístavbou bazénu je travnatá plocha na opalování. V areálu bude zřízeno i dětské hřiště.

Čím je zvláštní architektura objektu, a to ať již zvenku či zevnitř, jaké jste použili materiály?

Architekturu budovy jsme zdědili od předchozího vlastníka. Původně se jednalo o dva sousedící objekty, v jednom z nich bývalo školicí zařízení. Půdorysný tvar je protáhlý, původní nepoměr mezi rozměry stavby jsme se pokusili vylepšit nástavbou dalšího podlaží. Dům je založen ve svahu; toho jsme využili například u čtyř velkých apartmánů, které z úrovně přízemí na severní straně probíhají přes celý dům k jihu, kde jsou zakončeny balkonem v úrovni druhého nadzemního podlaží.

Tyto byty se svým uspořádáním a při využití vlastního vstupu blíží parametrům malého řadového rodinného domu. Materiály použité při výstavbě jsou standardní (dřevěná eurookna, laminované plovoucí podlahy, dlažby a obklady). Kuchyňské linky nejsou součástí vybavení apartmánů, po zkušenostech s rozmanitými požadavky klientů na uspořádání kuchyně jsme od těchto dodávek upustili. Ke každému bytu patří i zděná komora v suterénu. Přístup k těmto komorám je umožněn ze západní i z východní strany.

Jaké je rozpětí velikosti jednotlivých apartmánů?

Dispoziční řešení bytů je poměrně rozmanité; jsou zde garsoniéry – některé s větší předsíní na úkor velikosti kuchyňského koutu, jiné naopak. Podlahová plocha (opakuji, že jde o skutečnou podlahovou – bez balkonů a teras, což považujeme za naši jedinečnost) se pohybuje mezi 34,5 a 88,5 metry čtverečními.

Říká se, že peníze jsou vždycky až na prvním místě. Jaké jsou ceny apartmánů a pociťujete při jejich prodeji dopady ekonomické krize?

Ceny apartmánů se pohybují od 30 tisíc za metr čtvereční. Z celkových 38 bytů je k dispozici ještě 11. Dopady krize jsme rovněž pocítili, avšak ne zásadně. Tento druh nemovitostí je považován za určitý způsob bezpečné investice. Zájem o krátkodobé nájmy apartmánů je v letní i zimní sezoně vysoký.

Projekt Ernesta Club Lipno je hotový, co plánujete v blízké budoucnosti?

I v budoucnu bychom se chtěli přidržet projektů spojených s využitím volného času. Tentokrát bychom dali přednost většímu počtu menších objektů. nadále však chceme klást důraz, jako je tomu u nemovitostí vždy, na vynikající polohu. Tak je tomu i v případě Lipna nad Vltavou.

*Bližší informace o projektu Ernesta Club Lipno najdete na adrese: www.bytylipno.cz*