Eskymo pro tatínky a orgie s Čechovem

Sound of Silence a Muž bez minulosti - to jsou největší taháky letošního festivalu Divadlo. Ale publikum se dočká i inscenace, kterou kritika označila za divadelní orgie.

Představení v obou plzeňských divadlech, v Pekle, na Jižním předměstí, na Světovaru, ale i na náměstí, v Proluce nebo pod podlahou letního refektáře plaského kláštera - to je Mezinárodní festival Divadlo, který začne 15. září. Kromě představení nabídne i tradiční foto a video workshop či výstavu.

Nahý Čechov

„Přivážíme do Plzně pět zahraničních inscenací v hlavním programu, dvě v sekci Site specific a jedno divadlo pouliční,“ vypočítává členka dramaturgické rady Kamila Černá. Slovenské národní divadlo přijede s Annou Kareninovou, Srbské národní divadlo přiveze pozoruhodnou inscenaci Loď pro panenky a za největší lákadlo festivalu označují organizátoři lotyšskou inscenaci Sound of Silence. „O toto představení jsme usilovali tři roky,“ poznamenává Kamila Černá.
Festivalový program nabídne i velmi kontroverzní polskou inscenaci Platonova. „Režisérka Maja Kleczewska pojala Čechovův text spíše jako volnou variaci. Výsledek polská kritika označila za divadelní orgie a hra vzbudila u diváků velké pohoršení. Jsme zvědavi, co představení udělá v českém prostředí,“ dodává Kamila Černá.

Sever jemný humorem

Z českých inscenací je podle dramaturgů nejlákavějším titulem Muž bez minulosti v podání Dejvického divadla. „Inscenace Miroslava Krobota reprezentuje módní trend přenosu filmu na divadlo. Známý Kaurismäkiho snímek se do divadelní podoby pokusilo přenést už několik režisérů, ale Krobotův počin je určitě nejúspěšnější. Dodal do něj totiž český humor a tím ho velmi zjemnil,“ vysvětluje dramaturg domácí části festivalu Jan Kerbr.

Jako každoročně se svou troškou do festivalového mlýna přijdou i obě plzeňská divadla. Divadlo Alfa zařadilo do programu svůj aktuální hit James Blond a divadlo J. K. Tyla se pochlubí svým excelentním muzikálovým kouskem: Monty Python´s Spamalot.

Welzl pro tatínky

Atraktivní je i nabídka představení v nedivadelních prostorách či pod širým nebem. Po několika letech se do Plzně například vrací německý soubor Bängditos Theater, který u fontán na náměstí sehraje představení o skandálu při slavnostním otevření fontán.

„Jsme rádi, že se dramaturgie takhle, celkem náhodou, trefila do aktuálních nálad v Plzni,“ poznamenává Kamila Černá. Na Jižním předměstí zase festival nabídne představení, které vzniklo podle knih Jana Eskymo Welzla. „Zveme na ně rodiče s dětmi od sedmi let. A hlavně tatínky,“ zdůrazňuje dramaturg této části festivalu Roman Černík. Hlavní program Mezinárodního festivalu Divadlo skončí v neděli 19. září. V pondělí, ve středu a ve čtvrtek je pak připraven ještě tradiční epilog.