EU a Jižní Korea budou společně vymýšlet mobilní sítě páté generace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Evropská komise se s Jižní Koreou dohodla na společném vývoji technologií pro chytré mobilní sítě páté generace, 5G. Evropská komisařka pro digitální agendu Neelie Kroes a jihokorejský ministr pro vědu, IT a budoucí plánování Mun-Kee Choi podepsali Společnou deklaraci o strategické spolupráci v informačních technologiích a sítích 5G. První výsledky účinnosti deklarace budou společné výzkumné projekty, k jejichž zahájení by mělo dojít v roce 2016.

V návaznosti na tuto deklaraci bude podepsáno memorandum mezi unijní Asociací pro 5G infrastrukturu (jejíž členové jsou například společnosti Alcatel-Lucent, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange či Telefonica) a jihokorejskou asociací 5G Forum.

Obě strany doufají, že dojde k synchronnímu postupu na poli vývoje takzvaných „Sítí budoucnosti“ (zpravidla zahrnujících nejen rychlou, ale i bezpečnou datovou síť 5G, cloudové služby a obecně moderní komunikační způsoby jako třeba internet věcí).

„Sítě 5G vlijí novou krev do žil digitální ekonomice a digitální společnosti. Podepsaná dohoda je historickým případem, kdy se vlády dohodly za podpory soukromých společností na spolupodílení se na procesu standardizace,“ uvedla komisařka Kroes.

Sítě 5G by měly nabídnout technologii a infrastrukturu, která poskytne dostatečné kapacity pro přenos a zpracování masívních objemů dat a využití telekomunikačních kanálů, obzvláště bezdrátových technologií pro lidi i jejich přístroje. 5G by neměly být „pouze“ rychlejší, ale nabídnou také novou funkčnost a aplikovatelnost v sociálních sítích i byznysu.