EU povolí mobily během celého letu, pomýšlí i na telefonování

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Varování, abyste před startem letadla vypnuli mobilní telefony a další elektroniku, by ještě letos mohlo stát minulostí. Evropský regulátor totiž na konci listopadu představí nová pravidla pro elektroniku na palubě letadel, která budou oproti těm dosavadním mnohem volnější.

Evropská agentura pro bezpečnost v letecké dopravě (EASA) tento týden schválila nové předpisy, umožňující používat takzvanou osobní elektroniku, jako jsou mobilní telefony, tablety či počítače, během všech fází letu. Dosud platilo, že během startu a přistání musí cestující vypnout všechna elektronická zařízení.

Podmínkou bude, aby přístroje pracovaly v režimu „letadlo“ či podobném režimu, který vypne připojení k internetu, Wi-fi, rádio, bluetooth a další funkce. Zákaz poslouchat hudbu z telefonu či si pouštět videa ale padne. Druhé omezení bude platit pro notebooky a další větší přístroje. Ty sice budou moci zůstat zapnuté během celého letu, při pojíždění, startu a přistání ale musí zůstat uložené ve schránce nebo v příručním zavazadle.

Krok EASA přichází poté, co podobným způsobem své předpisy v říjnu upravila i americká FAA. Ta cestujícím povolila i používání Wi-fi, pokud jej má příslušné letadlo na palubě, a také bluetooth u zařízení s krátkým dosahem, jako jsou třeba bezdrátové klávesnice.

Podrobnosti EASA oznámí na konci listopadu, kdy vydá upravené oficiální předpisy. V tu chvíli mohou novinku začít přebírat evropské aerolinky.

Uplatnění volnějších pravidel sice není povinné, čeští dopravci se na to přesto chystají. „České aerolinie již dříve deklarovaly, že přistoupí k povolení používání přenosných elektronických zařízení na palubě svých letounů i během pojíždění, startů a přistání v neaktivním módu, jakmile EASA upraví a zveřejní příslušnou legislativu,“ uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Kladně se ke změnám staví i konkurenční Travel Service.

Povolením elektroniky během celého letu snahy EASA v této oblasti nekončí. Agentura nyní pracuje na certifikaci pro mobilní telefony, která by umožnila telefonování během letu.