Euroconstruct: Stavební výroba ČR v roce 2012 mírně klesne

Stavební výroba v České republice se v roce 2012 pravděpodobně sníží o 0,2 procenta. Větší pokles už čeká jen Portugalsko, Irsko, Španělsko a Velkou Británii. Vyplývá to z odhadu evropského odborného sdružení Euroconstruct, který poskytla jeho členská firma ÚRS Praha. Letošní pokles odvětví v Česku bude podle odhadu činit 1,1 procenta.

Evropské stavebnictví zažívá pokles již čtyři roky, v letošním roce by však ve většině zemí měl pokles zpomalit, případně se úplně zastavit. Vývoj bude odlišný v jednotlivých regionech, míní Euroconstruct. V letošním roce byl zatím nejvyšší růst zaznamenán v Polsku. Dobré úrovně dosáhly také severské země a přiměřený byl růst Francie a Německa. Ze všech oborů stavebnictví zaznamenala během posledních let největší propad nová bytová výstavba. Kancelářská výstavba se vyrovnala s finanční krizí lépe než výstavba bytová, ale její růst do roku 2012 Euroconstruct nepředpokládá. Počet rekonstrukcí v Evropě je momentálně jeden a půl krát vyšší než počet novostaveb.

Největší růst stavebnictví v příštím roce očekává Euroconstruct ve Skandinávii. Zhruba čtyřprocentní růst očekává také na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku. Stavebnictví v Česku začne podle Euroconstructu růst až v roce 2013, a sice o 0,8 procenta. Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací. Je aktivní od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.