Europera opět v Liberci

Soubor a symfonický ochrestr se představí Liberečanům.

V neděli 21. února v 19 hodin hostuje opět v Domě kultury v Liberci mezinárodní mládežnický symfonický orchestr a pěvecký sbor Europera. Obě tělesa se v Liberci představila naposledy před rokem open-air provedením Orffova oratoria Carmina Burana na náměstí E. Beneše.

Po úspěšném zahájení XVII. Koncertní sezóny na podzim roku 2009 v německých městech Freibergu, Drážďanech a Žitavě, představí mladí muzikanti a zpěváci z Polska, Německa a České republiky nový koncertní program i publiku v Liberci.

V první části koncertu zazní díla tří hudebních velikánů, jejichž jubilea si v sezóně 2009 /10 připomínáme: Bohuslav Martinů – Le Jazz, Felix Mendelssohn-Bartholdy – koncertní předehra Hebridy, Bedřich Smetana – Vltava, furiant a polka z Prodané nevěsty.

Ve druhé části se jeviště opět zaplní do posledního místečka. Symfonický orchestr doplněný o mandolíny, kytary a řecké hudební nástroje bouzouki a santouri, velký pěvecký sbor a sólisté. Znít bude hudba řeckého skladatele Mikise Theodorakise, který na básnický text řeckého nositele Nobelovy ceny za literaturu Odyssea Elytise zkomponoval v šedesátých letech minulého století lidové oratorium Axion esti – Hodno jest.

Ten, kdo zažil atmosféru koncertů Europery v Liberci, ať už v Lidových sadech, na náměstí Eduarda Beneše nebo v Tipsport aréně si koncert europery pod taktovkou Miloše Krejčího určitě nenechá ujít.