Evropa po Asii, Austrálii a Tichomoří oslavila příchod Nového roku

Silvestr

Silvestr Zdroj: profimedia.cz

Miliony lidí slavily v noci na dnešek v Evropě vstup do roku 2013. Zatímco například Berlín pro slavící lidi u Brandenburské brány přichystal vedle tradičního ohňostroje mohutnou hudební show s více než 260 umělci, návštěvníci Paříže se na slavné třídě Champs-Elysées museli kvůli všeobecného zákazu zábavní pyrotechniky spokojit s mnohem skromnější atmosférou se soukromými přípitky nezbytným šampaňským.

S půlnocí zahalily nebe nad Berlínem mraky kouře z tisíců odpálených raket zábavní pyrotechniky, zatímco z reproduktorů zněl hlas zpěváka skupiny Pet Shop Boys Neila Tennanta.

Organizátoři oslav se pokusili rovněž získat světový rekord výzvou více než jednomu milionu účastníků silvestrovské zábavy, aby hromadně zatancovali ve stylu Gangnam Style podle svérázného videoklipu jihokorejského rapera PSY, který nedávno nasbíral poprvé v historii internetového serveru YouTube více než jednu miliardu zhlédnutí.

Lezavá zima, silný vítr a déšť neodradily tisíce lidí, aby zaplavily údajně nejkrásnější třídu světa, Champs-Elysées. Cizince nicméně překvapilo již několik let se opakující pravidlo, že použití zábavné pyrotechniky je ve francouzské metropoli zakázané. Město také neorganizovalo žádný koncert či jiný druh atrakcí. V ulicích města byly přítomny tisíce příslušníků pořádkových sil v helmách a s připravenými štíty pro případ vypuknutí násilností.

Oslavy příchodu Nového roku se uskutečnily i v dalších evropských metropolích. V Londýně se sešlo asi 250 tisíc osob, aby zhlédlo rachejtle odpadlované z pověstného Londýnského oka, tedy tamějšího vyhlídkového kola, které je největším na světě.

Koncertu se dočkalo také 300 tisíc návštěvníků centra Říma. V Madridu byla účast poněkud skromná a rovněž bez větších akcí, což se v zemi stižené hlubokou hospodářskou krizí v podstatě i očekávalo. Ve Vídni silvestrovská noc zahájila tradiční plesy.

V předchozích hodinách se slavil Nový rok ve východní Evropě, Asii a odpoledne SEČ v Austrálii nebo na Novém Zélandu. Poprvé se ve větší míře oslavoval Silvestr v barmském Rangúnu.