Evropané mají o výmaz minulosti zájem. Google už dostal 12 tisíc žádosti

Centrála Googlu (ilustrační foto)

Centrála Googlu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: romanboed via Flickr

Během prvního dne po spuštění nové služby Google zaznamenal na 12 tisíc žádostí o vymazání nežádoucích osobních dat Evropanů. Firma internetový formulář spustila v reakci na nedávné rozhodnutí evropského soudu, podle kterého lidé mohou od Googlu požadovat, aby na ně internet „zapomněl“.

Lidé, kteří se rozhodnou žádost podat, musejí mimo jiné předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti, například platného řidičského průkazu. Dále je potřeba ve formuláři vybrat z nabídky 32 evropských zemí tu, jejíž zákony se na žádost vztahují, poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa „ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná“.

„Právo být zapomenut“ ve výsledcích populárního vyhledávače Google evropským občanům v nedávném verdiktu přiznal Soudní dvůr Evropské unie. Stalo se tak v případu Španěla, který si stěžoval na údajné narušení soukromí v souvislosti s dražební vyhláškou na svůj opětovně nabytý dům, jež se objevila ve výsledcích vyhledávání.

Google, který v Evropě zpracovává 90 procent všech dotazů k vyhledávání, se rozhodnutí soudu sice podrobil, spoluzakladatel firmy Larry Page ale v den spuštění formuláře varoval před dalekosáhlými dopady verdiktu. Podle něj znesnadní život začínajícím technologickým firmám a bude motivovat nedemokratické režimy k posílení cenzury internetu.