Evropští uživatelé mobilního internetu do roku 2020 zpětinásobí spotřebu dat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jason Howie, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nejpozději do roku 2020 dojde k celosvětovému zdvojnásobí množství připojených chytrých telefonů, čímž celkový počet těchto zařízení dosáhne 6,1 miliardy. Téměř 80 procent z nich se bude nacházet v asijsko-tichomořském regionu, na Středním východě a v Africe. V Evropě se jich bude nacházet přes 1,2 miliardy a jejich měsíční datová spotřeba z loňských průměrných 750 petabajtů vyskočí na 6,2 exabajtů. Vyplývá to z analýzy Ericsson mobility report.

S rostoucím množstvím mobilních zařízení souvisí i objemy dat, která tato zařízení využívají. „Přenos videa se stává nejvýznamnějším konzumentem dat v mobilním internetu,“ vysvětluje Radim Janda, country manager Ericsson v Česku. Podle studie přitom jen v rámci Evropy loni jeden chytrý mobil „spotřeboval“ zhruba 1,2 gigabajtu dat, do roku 2020 by nicméně toto číslo mělo vyskočit na 6,5 gigabajtu měsíčně. „Rekordmany“ v tomto oboru nicméně i přes to zůstanou Američané, kde průměrná měsíční spotřeba na jeden smartphone do roku 2020 naroste z dnešních 2,4 na 14 gigabajtů.

Podle Jandy lze s nárůstem počtu chytrých telefonů a rozvojem LTE očekávat, že i uživatelé mobilů v Česku budou následovat rozvinuté trhy. „Využití dat je však také dané dostupností některých multimediálních služeb typu OTT (například Netflix), které zatím nejsou oficiálně komerčně poskytovány a tudíž jejich využití je menší než například v západní Evropě,“ dodává.

Rostoucí provoz díky LTE

připojení v Evropě k LTEpřipojení v Evropě k LTE | Ericsson

Právě sítě LTE by měly v příštích letech zažít boom co do počtu připojených uživatelů, přičemž kolem roku 2020 by jen v Evropě mělo být díky LTE „online“ na 700 milionů mobilních zařízení. S tím souvisí i změna v chování uživatelů, Evropané jen za rok 2014 v průměru zhlédli na svých smartphonech na čtyři hodiny videoobsahu, přičemž polovinu z toho zvládli doslova „za pochodu“.

„Každý rok, až do roku 2020, naroste mobilní video provoz o 55 procent a do pěti let bude činit kolem 60 procent celkového mobilního datového provozu,“ tvrdí predikce studie. Nárůst bude prý z větší části způsoben posunem spotřebitelských preferencí směrem ke službám jako je video streaming, jakož i stále se zvyšujícím podílem online videa, včetně zpráv, reklamy a sociálních médií.

spotřeba mobilních datspotřeba mobilních dat | Ericsson