Exkluzivně: Bulovka postaví nepropustný operační sál

Infekční klinika Nemocnice na Bulovce chystá největší přestavbu ve své historii. Speciální sál, kde budou lékaři operovat pacienty infikované nebezpečnými nákazami, jako je tuberkulóza či prasečí chřipka, se začne stavět už v září. Týdeník Sedmička získal k projektu podrobnosti.

Sál by měl být hotový do března roku 2011. Bude mít vlastní čističku odpadních vod i vzduchotechniku, která bude nastavena na systém různých podtlaků, aby se viry nešířily dál. Stejným způsobem jsou ve světě zabezpečeny laboratoře, kde se s agresivními nákazami pracuje.

„Počítáme s tím, že nový operační sál bude sloužit například při porodech žen s otevřenou tuberkulózou, HIV pacienty a další,“ uvádí primářka Hana Roháčová.

I když jsou na infekční kliniku směřováni pacienti s nejtěžším virovým onemocněním z celé země, dosud tak bezpečný operační sál ani oddělení neměla.

„Vybavení je podle současných hygienicko-epidemiologických měřítek zcela nedostačující a dá se označit jako provizorní,“ říká náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Před několika dny odsouhlasila vláda první dotaci na výstavbu 45 milionů korun. 14 milionů na výstavbu půjde z takzvaných norských fondů. „Cílem investice je rekonstrukce stávajících prostor, pořízení moderních technologií a přístavba nového pavilonu, který bude navazovat na stávající infekční kliniku,“ říká náměstek Šnajdr.

Podrobnosti najdete v týdeníku Sedmička, který vyjde ve čtvrtek 8. dubna.