Exkluzivně: Tramvaják dostal za srážku s Johnovou limuzínou pokutu

Vyšetřování říjnové nehody, při níž se na pražském Andělu srazila limuzína ministra Radka Johna s tramvají, je definitivně u konce. Vinu podle úřadů nese pouze řidič tramvaje. Od magistrátu za to dostal pokutu, zjistil týdeník Sedmička.

Ministerské auto jelo 4. října večer se zapnutým majáčkem ve směru od Smíchovského nádraží a střetlo se s tramvají číslo 16, která mířila z Řep do centra města.

Přestupek podle policejního vyšetřování spáchal pouze řidič tramvaje. Minulý týden pak případ definitivně uzavřeli úředníci pražského magistrátu. Šofér vládní limuzíny z řad policie vyváznul bez trestu.

„Řidič tramvaje dostal blokovou pokutou. Mohli jsme sáhnout i k zákazu činnosti, ale k tomu v tomto případě nebyl důvod,“ uvedl Milan Hubka z Odboru dopravních přestupků. Výši pokuty pro tramvajáka odmítl sdělit s tím, že jde o příliš důvěrnou informaci týkající se pachatele.

Podle Hubky řidič nezajistil bezpečný a plynulý průjezd autu s právem přednostní jízdy.

„Nezpůsobil však velkou škodu, ani nešlo z jeho strany o výrazné pochybení. Nebyl tedy důvod ho přísněji trestat,“ dodal Hubka.

Zda k postihu řidiče sáhne i dopravní podnik, není jasné.

„My pouze víme, že se nehodou zabývá magistrát. Žádný konkrétní výsledek šetření k nám ale zatím nepřišel,“ uvádí mluvčí dopravce Monika Lojínová.

Policista je bez viny

Případnou vinu policejního řidiče z Ochranné služby úřad vůbec neřešil. Policie na konci listopadu uzavřela vyšetřování s tím, že za nehodu nemůže.

„Ochranná služba nedostala od vyšetřovatelů žádný podnět, který by ukazoval a jeho zavinění,“ uvedla už dříve mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.

Řada svědků srážky, včetně přítomného redaktora Sedmičky, však viděla, jak se řidič limuzíny snaží za každou cenu projet křižovatkou dřív než tramvaj, která by měla v běžném provozu přednost.

„Viděl jsem auto s majáčkem a chtěl jsem mu uvolnit cestu. Ale on se mě snažil objet zprava, a tak jsme do sebe narazili,“ řekl Sedmičce na místě řidič tramvaje, který si nepřál zveřejnit jméno.

Spěch za balíčky

Ministr vnitra po nehodě tvrdil, že 4. října okolo půl sedmé večer spěchal prověřit podezřelé balíčky na Malé Straně.

Podle pozdějších informací Lidových novin však John nevyrazil řešit teroristické hrozby, ale měl naspěch kvůli večírku na německém velvyslanectví.

Auta se zapnutým modrým majáčkem mají výjimečná privilegia. Mohou třeba projet na červenou. Nesmí ale ohrozit ostatní řidiče, cestující nebo chodce.