Experti varují: Utopíme se v e-odpadu. Možná i díky internetu věcí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Odborníci začínají varovat před elektroodpadem. Jeho množství rok od roku roste. Zatímco v roce 2016 to bylo podle OSN 44,7 milionů tun elektroodpadu, v roce 2021 by to už mohlo být 52,2 milionů tun ročně.

Experti začínají varovat především před e-odpadem, který bude generovat internet věcí. Zejména levná kapesní elektronika s trvanlivostí vestavené baterie se na růstu podepíše nejvíce. Počet připojených zařízení přitom v následujících letech poroste bez nadsázky exponenciálně.

Elektroodpad obsahuje hromadu vzácných kovů. Jak píše IEEE Spectrum, třeba jen takový Dell spotřebuje na výrobu svých počítačů a serverů 3 000 kilogramů zlata každý rok. Podstatná část tohoto množství přitom už prochází z recyklace starých počítačů.

V případě IoT by podle některých expertů pomohla prodloužená trvanlivost – třeba patnáct let – to je však zatím tržně nemyslitelné. Ne snad, že bychom takovou elektroniku nedokázali vyrobit, ale patnáct let je v chytré elektronice bez nadsázky celé století a zejména spotřební elektronika jednoduše zestárne. Ostatně jen málokdo nosí v kapse patnáct let starý mobilní telefon.

Článek vyšel na serveru VTM >>>