Externí nádrž raketoplánu Endeavour putuje ulicemi Los Angeles

stěhování externí nádrže raketoplánu Endeavour

stěhování externí nádrže raketoplánu Endeavour Zdroj: ctk

Obyvatelé Los Angeles se dnes mohou v ulicích města setkat s obří externí palivovou nádrží od vyřazených raketoplánů, která bude po odtažení do Kalifornského vědeckého střediska vystavena spolu s raketoplánem Endeavour. Ten si podobnou cestu za velké pozornosti obyvatel odbyl již v roce 2012 po svém posledním návratu z kosmu.

Středisko operaci, při které nádrž překoná 26kilometrovou trasu a která by měla skončit ještě dnes večer místního času (v noci na neděli SELČ), nazvalo ET se vrací domů. Pojmenování přesunu je slovní hříčkou, která odkazuje jednak na film E.T. - Mimozemšťan z roku 1982 a také na zkratku ET. Ta znamená externí tank, tedy přídavnou vnější palivovou nádrž.

S přípravou přemístění palivového zásobníku měli technici lehčí práci než v případě Endeavouru, neboť zhruba třicetitunová a 47 metrů dlouhá nádrž není tak vysoká a široká jako raketoplán, takže se snadněji ulicemi města protáhne. Kvůli cestě Endeavouru byla v Los Angeles v roce 2012 dočasně odstraněna řada semaforů a pokáceno na 400 stromů, za něž bylo přislíbeno vysázet tisícovku nových. Pomalý přesun stroje tehdy sledovaly tisíce lidí.

stěhování externí nádrže raketoplánu Endeavourstěhování externí nádrže raketoplánu Endeavour | ctk