Extrémní parašutista bude padat rychleji než zvuk

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner Zdroj: Profimedia.cz

Extrémní seskok Felixe Baumgartnera
Příprava na extrémní seskok Felixe Baumgartnera
rekordní seskok Joe Kittingera v roce 1960
Felix Baumgartner s Joe Kittingerem (vpravo)
Felix Baumgartner
6
Fotogalerie
Rakušan Felix Baumgartner by měl svůj rekordní seskok z výšky nejméně 36 576 metrů uskutečnit 8. října. Týmu extrémního sportovce se už podařilo odstranit technické problémy, kvůli nimž musel být seskok odložen.

„Cítím se jako tygr v kleci, který čeká na to, až ho vypustí,“ nechal se slyšet třiačtyřicetiletý Baumgartner, který letos absolvoval dva cvičné seskoky z výšky 21 800 metrů a 29 610 metrů. Při tom druhém se poškodila kapsle, která Baumgartnera vynesla. Nyní testy potvrdily její připravenost pro rekordní pokus.

Vedle techniky musí při seskoku spolupracovat i počasí. Podle hlavního meteorologa Baumgartnerovy mise je právě začátek podzimu v Novém Mexiku jedním z nejlepších období, kdy se o něj pokusit.

Pokud pět let připravovaná akce Baumgartnerovi vyjde, překoná hned několik rekordů: s balonem se dostane zatím nejvýše, z největší výšky seskočí, ve volném pádu překoná rychlost zvuku a předpokládaným časem 5,5 minuty dosáhne i nejdelšího volného pádu.

Dosavadní rekord seskoku z nejvyšší výšky drží bývalý americký voják Joseph Kittinger, který v roce 1960 seskočil z výšky 31 333 metrů.

Bývalý příslušník rakouské armády Baumgartner se riskantními kousky proslavil v minulosti již několikrát. V roce 2003 například s pomocí speciálního karbonového křídla přeletěl kanál La Manche. Jindy zase skákal z mrakodrapů v Malajsii, na Tchaj-wanu nebo ze sochy Krista v Riu de Janeiro.