Facebook 2.0: 800 milionů duší a nový profil Timeline

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Fotobanka CTK/Horazny Josef, Sterba Martin

Facebook eviduje už 800 milionů aktivních členů a představuje novou podobu profilu – Timeline. Zuckerberg chce soustředit vaši kompletní historii do jednoho místa.

Facebook na své výroční konferenci F8 představil další novinky. Ne, to se vážně nejedná o déjà vu. Ať už za zvýšenou frekvencí uvádění téměř čehokoliv stojí konkurenční boj se službou Google+, či ne, dnes proud inovací pokračuje.

800 milionů duší

Ale pěkně popořadě. Každá výroční konference musí začínat nějakou tou statistikou. A Facebook má co oslavovat, oficiálně totiž překročil hranici 800 milionů uživatelů. Přitom ještě na začátku července síť evidovala 750 milionů uživatelů. Facebook tedy nabral 50 milionů uživatelů během pouhých necelých třech měsíců. Jen pro upřesnění, každý z těchto uživatelů se musel v posledních třiceti dnech alespoň jednou přihlásit.

Timeline – vaše kompletní historie a existence na Facebooku

Hlavní novinkou konference F8 je ale něco úplně jiného – Timeline. Jedná se o novou profilovou stránku, která přetvoří veškeré vaše informace, fotky a další data do podoby časové osy počínaje narozením a konče… současností. Timeline jsou v podstatě stále ty samé příspěvky, ale alternativně seřazené a s většími fotografiemi. A také s novými stavovými aplikacemi – v podstatě konektory na oblíbené služby. Pokud tedy nahrajete nějakou fotografii do své oblíbené fotobanky mimo Facebook a autor napsal konektor, informace (třeba) s miniaturou se zobrazí v časové ose.

Jsou to přesně ty stavové aplikace, které okolní svět skrze zeď informovaly třeba o naposledy poslouchané hudbě na Last.fm a které jste mohli používat už dnes, tentokrát ale získají větší váhu. Budou klíčové, protože Zuckerberg chce tímto způsobem napojit na Facebook vlastně vše, co na webu tvoříte. Facebook se už pochlubil s několika partnery, třeba s hudební službou Spotify, Netflixem a Hulu. Nás se to ale netýká, jedná se totiž o americké služby a pro Američany.

Facebook Timeline na videu

Podle typu informace na zdi a podle aplikací budete moci obsah v Timeline filtrovat. Chybět nebude ani Activity Log, tedy jakýsi sumář zápisků a stavů, které vidíte pouze vy. Zde budete moci zároveň nastavit, co vše se může zobrazit v Timeline i ostatním.

Activity Log – soukromý přehled veškeré aktivityActivity Log – soukromý přehled veškeré aktivity|Zive.czActivity Log – soukromý přehled veškeré aktivity

Aby byla vaše časová osa kompletní, budete ji moci zpětně doplnit o historická data. A Timeline zobrazí také mapu s místy, ve kterých jste byli a kde jste se zapsali skrze Facebook Places. Pokud jste tedy doposud přihlašování v místech nepřišli na chuť, v novém světle to možná oceníte.

Časová osa bude dostupná i z mobilního klienta a představené novinky bude Facebook uvolňovat postupně.

Živě.cz