Famózní maketa letadla vzešla z ruské dílny

(VIDEO) Technologicky patrně nejpropracovanější rádiem řízená maketa letadla, jaká kdy vznikla, vzešla z dílny ruského leteckého modeláře Vitalije Robertuse. S modelem cvičného proudového letadla Jak-130 Robertus letos vyhrál mistrovský titul na prestižní modelářské soutěži Jet World Masters v Daytoně ve Spojených Státech. Desetiminutové video vám přiblíží stavbu a zálet jedinečného stroje.

Letoun Jak-130 je ve skutečnosti nástupcem českých cvičných strojů L-39 Albatros. Náročné stavbě jeho makety v měřítku ¼ předcházela pečlivá teoretická příprava, která v mnohém připomínala postupy skutečné letecké konstrukce.

Komponenty budoucícho stroje vznikaly nejdřív v podobě 3D na počítači, potom bylo potřeba vyrobit patřičné formy a přípravky. Samotný model se rodil takřka továrním způsobem, stavitel Vitalij Robertus dodržel například skutečnou konstrukci podvozku a neopomněl nejmenší detaily – funkční jsou například i palubní přístroje.

Náročná stavba makety skutečného letadla je odměněna realistickým letem. Přejme staviteli, ať jeho stroj létá bez nehody a je ozdobou mnoha modelářských přehlídek

Model nemá vyloženě obří rozměry (makety větroňů mívají rozpětí křídel 8 i 10 metrů), rozpětí křídel je necelých dva a půl metru, délka bezmála tři metry. Čtvrtinový Jak-130 váží 20 kilogramů a pohánějí ho dva proudové motory Evojet.

Vitalij Robertus se leteckému modelářství věnuje více než třicet let, nyní se specializuje na proudové makety letadel. Několikrát se stal národním maketářským mistrem, dosáhl na titul světového a mezinárodního vicemistra a letos v Daytoně zvítězil, nejen díky svému pilotnímu umění, ale především díky naprosto výjimečnému zpracování modelu, který získal nejvyšší statické ohodnocení.