Fantastická pozvánka do pokoje, kde se odehrávají dějiny

Richard McGuire, komiks Here

Richard McGuire, komiks Here Zdroj: Repro E15

Jen opravdu zřídka se na scéně objeví dílo, které zcela přetváří zaběhnutý žánr. A ještě daleko méně často vznikají díla měnící celou uměleckou formu. Stačí připomenout Svěcení jara pro balet (ale i hudbu), Disneyho Sněhurku redefinující animovaný film nebo třeba volný verš Walta Whitmana přetvářející poezii.

Americký ilustrátor a komiksový umělec Richard McGuire loni přišel s grafickým románem Here, který je právě takovým dílem, které dosavadní komiksovou tradici staví na hlavu a dává jí zcela nový směr. Zároveň je však jeho poslední dílo natolik avantgardní, že se s ním asi ostatní budou srovnávat velmi dlouho a následovník jen tak nevyjde.

Přitom vše je skutečně neustále dokola jeden jediný statický výřez. To však neznamená, že by komiks byl statický. Naopak, perspektivou jediného rámu pozorujeme dějiny Ameriky v celé jejich složitosti a bohatosti, sledujeme měnící se estetiku, módu, účesy, stejně tak i proměny institutu obývacího pokoje (krb sice stále stojí, ale jeho dominantní úlohu postupně převezme televize). Revolučnost McGuireho díla pak je v míchání jednotlivých časových rovin do jediného obrázku – zatímco celek je například ze současnosti, malý rámeček v levé horní polovině ukazuje dění z 15. století a celá prvá stránka je třeba z budoucnosti (a takovýchto časoprostorových koláží na jediné dvoustraně může být třeba deset).

Mohlo by se zdát, že pro samou formální finesu Here rezignuje na hlavní poslání většiny komiksů – tedy vyprávět příběh. Ale McGuire i v takto ryze formalizované struktuře dokáže vytvořit anekdoty, malé osobní příběhy nebo třeba „příběh“ ranní rozcvičky měnící se v čase.

Here je obdivuhodné dílo, svým konceptem i stovkami drobných inteligentních vztahů, významů, které se vyjevují až při několikerém „čtení“ jednotlivých stran (ale také obálky, která je oknem do pokoje, v němž se pak celé dílo odehrává). Povinnost pro všechny, nejen pro fandy komiksů.

Richard McGuire: Here
Nakladatelství: Hamish Hamilton Book/ /Penguin Group, 2014
Hodnocení: 100 %