FBI: Islámský stát využitím twitteru radikálně změnil terorismus

Sto čtyřicet znaků a dost

Sto čtyřicet znaků a dost Zdroj: Repro Strategie

Islámský stát radikálně změnil terorismus tím, že prostřednictvím sociálních sítí, šifrované komunikace a zručné propagandy inspiroval lokální útoky jednotlivců po celém světě. Na bezpečnostní konferenci v New Yorku to prohlásil šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey. Al-Káida podle něj používala zcela jiný operační model.

Islámský stát využívání sociálních sítí zdokonalil, což se zvláště týká twitteru, řekl Comey. Ten teroristé využívají ke komunikaci s potenciálními stoupenci ve Spojených státech i jinde ve světě. „Twitter funguje jako prodejna knih, jako reklama filmů, ale i jako crowdsourcing terorismu, jako obchod se smrtí,“ popsal šéf FBI praktiky islamistů s použitím výrazu „crowdsourcing“, který označuje získávání podpory s využitím masové odezvy sociálních sítí.

Islámský stát podle Comeye používá i vyspělé šifrování v komunikaci s osobami, které jsou ochotny páchat vraždy jeho jménem. To ztěžuje práci vyšetřovatelům, kteří se často ocitají v koncích, přestože mají soudní příkaz ke sledování komunikačního provozu. FBI v současné době vyšetřuje „stovky“ případů ve všech amerických státech, které se týkají možných spiknutí inspirovaných Islámským státem, řekl Comey.