Festival francouzského filmu popřeje Juliette Binocheové

Juliette Binocheová

Juliette Binocheová Zdroj: Film Europe

Jacquotovy Tři srdce, Sex v Paříži Audrey Danaové a Violette Martina Provosta. To jsou tři příklady snímků uváděných v rámci Festivalu francouzského filmu, které postupně dorazí do české distribuce.

Do kin půjde i dalších pět snímků ze sekce Předpremiéry. Mezi nimi to jsou třeba Dva dny, jedna noc od bratří Dardennů či druhý letošní životopis návrháře Saint-Laurenta, který Francie vysílá na Oscary.

Dvě předpremiéry skrývá i sekce Filmové hity, kde se tak kromě už známých galských filmů (jako první biografie Yvese Saint-Laurenta) bude promítat i novinka Jeana-Luca Godarda Sbohem jazyku a drama Olivera Assayase Sils Maria. V něm se hvězda Twilight ságy Kristen Stewartová potkala s francouzskou star Juliette Binocheovou. Ta letos slaví padesátiny a festival na její počest zařadil další čtyři její snímky (včetně Husara na střeše) a dokument, který o herečce natočila její sestra.

Filmy z festivalové sekce Výběr české kritiky se opět ucházejí o diváckou cenu, mezi nimi i oddechová variace na Flaubertův román Gemma Bovery, novinka oscarového režiséra The Artist Michela Hazanaviciuse Hledání nebo Modrý pokoj, který Mathieu Amalric zrežíroval podle detektivky Georgese Simenona. Amalric bude na festivalu k vidění i ve filmech Láska je dokonalý zločin a Jimmy P., který se jako řada snímků z programu poprvé ukázal v Cannes.

Ani letos nechybí populární Večer krátkých filmů. Proběhne ve všech městech, kam Festival francouzského filmu zavítá, tedy v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a poprvé i v Ostravě. V Praze akce končí 26. listopadu.