Festival francouzských filmů bude od 18. listopadu v pěti městech

Upoutávka na film Bláznivý Petříček od režiséra Nean-Luc Godarda, který bude na festivalu uveden

Upoutávka na film Bláznivý Petříček od režiséra Nean-Luc Godarda, který bude na festivalu uveden Zdroj: Profimedia.cz

Dvanáct předpremiérových titulů uvede v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě a Hradci Králové 18. ročník Festivalu francouzského filmu. Zahájen bude 18. listopadu v pražském kině Lucerna.

V programu budou například komedie Zbrusu nový zákon režiséra Jaco Van Dormaela a nový snímek Arnauda Desplechina Tři vzpomínky. Oba byly letos uvedeny na letošním festivalu v Cannes v soutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs. Mezi předpremiérami se objeví i úspěšná komedie Rodinka Béliérových, jejíž hlavní představitelka Louane Emeraová získala za svůj výkon Césara pro nejlepší začínající herečku, a komedie Jeana-Pierra Amérise Rodina k pronájmu. Pozornost si zaslouží snímek Benoîta Jacquota Deník komorné vyprávějící příběh ambiciózní a krásné pokojské, která na francouzském venkově pracuje pro rodinu boháčů. Děti festival potěší slavným příběhem Malého prince v animovaném filmu Marka Osborna.

Další novinky, které se setkaly s ohlasem na mezinárodních festivalech a zatím nemají českého distributora, uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Nejlepší získá Cenu diváků TV5MONDE. Uvede například thriller režiséra Vincenta Garenqa Aféra Clearsteam, komedii Richarda Berryho Naše ženy, drama Zimní píseň Otara Iosselianiho, drama Zákon trhu režiséra Stéphana Brizého, které si z Cannes odvezlo cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli pro Vincenta Lindona, a snímek režiséra Philippa Le Guay Florida, ve kterém roli otce trpícího stařeckou demencí ztvárnil populární Jean Rochefort.

Ženským ikonám francouzské kinematografie bude věnován cyklus ELLE(S). Připomene filmové hvězdy v dnes již klasických filmech a přiblíží vzájemné prolínání světa filmu a módy v dokumentu o historii časopisu ELLE. Z hvězd budou připomenuty například Brigitte Bardotová, Catherine Deneuveová, Jeanne Moreau, Isabelle Huppertová, Fanny Ardantová či Anna Karinová. Přehlídka je uctí uvedením kultovních snímků Jeana-Luka Godarda, Françoise Truffauta a Jacquese Demyho Pohrdání, Paraplíčka ze Cherbourgu, Jules a Jim, Zachraň si kdo můžeš (život), Konečně neděle! a Bláznivý Petříček.

V rámci doprovodného programu se v galerii Francouzského institutu v Praze uskuteční výstava filmových plakátů francouzských filmů ze 60. let, kterou připravil Národní filmový archiv.

Jako každoročně budou mít diváci možnost zhlédnout francouzské snímky uvedené do české distribuce v letech 2014/2015, které už nejsou v programu kin. Této sekci vévodí snímek o srílanském přistěhovalci Dheepan od režiséra Jacquese Audiarda, který získal Zlatou palmu v Cannes. Dalším v Cannes oceněným filmem je romantické drama Můj král; cenu pro nejlepší herečku tam převzala Emmanuelle Bercotová. Dojde i na Večer krátkých filmů.

Všechny filmy budou promítnuty v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Vstupné na festivalové projekce činí 100 korun.

Více informací naleznete na oficiálních internetových stránkách www.festivalff.cz