Festival japonské kultury EIGA-SAI bude v Plzni a Praze

Film Secret od režiséra Jodžiro Takity

Film Secret od režiséra Jodžiro Takity Zdroj: Profimedia.cz

Za necelý měsíc začne pražská část festivalu japonského filmu a kultury EIGA-SAI. Jeho hlavním hostem bude oscarový režisér Jodžiro Takita, zahájí ho 5. března plzeňský prolog a hlavní tematický blok nabídne kontroverzní, leč pro japonskou kulturu charakteristické téma smrti. Poprvé se profilovými snímky představí jedno z nejvýznamnějších japonských filmových studií.

Hlavní část festivalu se uskuteční od 12. do 18. března v pražském kině Lucerna, od 19. března do 20. dubna proběhnou ozvěny v regionech.

„Festival letos mimořádně začne v Plzni, kde společně s koncertem jazzové legendy Josukeho Jamašity odstartuje prakticky celoroční maraton japonských kulturních akcí, nazvaný Japan Fest 2015. Ten je, vzhledem k mimořádným vazbám Plzně k Japonsku, jedním z pilířů projektu Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury. Pražská část festivalu bezprostředně naváže na plzeňský prolog,“ uvedla mluvčí přehlídky Hanura Honcoopová.

Oscarový režisér Jodžiro TakitaOscarový režisér Jodžiro Takita | Profimedia.cz

Neopakovatelný zážitek pro všechny milovníky japonského filmu slibuje podle ní možnost osobního setkání s režisérem Jodžirem Takitou, který získal za svůj film Průvodce z roku 2008 jako vůbec první a dosud jediný japonský filmař cenu Americké filmové akademie za nejlepší neanglicky mluvený film.

„Festival uvede jeho retrospektivu, v níž kromě oscarového snímku nebudou chybět historické velkofilmy, psychologická melodramata, ale ani ukázky rané tvorby včetně svérázného erotického snímku uváděného jako půlnoční bonus. Kromě besed s diváky v Plzni i v Praze povede Takita tvůrčí dílnu s českými i zahraničnímu studenty na pražské FAMU,“ uvedla Honcoopová.

Festival japonské kultury EIGA-SAI, ilustrační fotoFestival japonské kultury EIGA-SAI, ilustrační foto | Profimedia.cz

Hlavním tématem letošního osmého ročníku bude reflexe smrti v japonském filmu a kultuře. Pro diváky je připravena kolekce napříč žánry a epochami - od absurdních komedií po drsný thriller, od doby poválečné až po díla posledních let. S tématem smrti souvisí i Takitova retrospektiva - a částečně i série studia Šočiku. Ta má prý tak široký tematický záběr, že si na své přijdou i milovníci astronomie, železnice či ochránci zvířat. Bližší informace jsou na webové stránce www.eigasai.cz.

Organizátory festivalu jsou Česko-japonská společnost, velvyslanectví Japonska v ČR, Plzeň 2015 o.p.s., nadace The Japan Foundation a palác Lucerna.