Festival Léto tančí se blíží

Do projektu Léto tančí 2010 v Jablonci nad Nisou se může přihlásit každý. Letos se naučí moderní jazz i afro tance.

Tančit jako energičtí Afričané a umět vybubnovat domorodé rytmy. Proměnit se v elegantní jazzovou tanečnici a ještě se naučit, jak správně relaxovat. Za jediný týden to může zvládnout každý, kdo se zapojí do projektu Léto tančí 2010 v Jablonci nad Nisou. „Léto tančí se letos odehraje už podvanácté od 5. do 10. července. Zájemci se mohou stále hlásit,“ říká za organizátory Jana Hamplová. Své si v celotýdenním programu najdou ženy i muži. Zapojit se mohou buď do celého týdne, nebo přijít na jednotlivé semináře. „Každý rok se snažíme vložit do nabídky něco nového, co běžně nemohou lidé v Jablonci nebo Liberci zkusit. Většinou jde o dva tance a dva relaxační nebo regenerační styly. Letos navíc bude vše doplněno velkým bubenickým seminářem,“ vysvětluje Hamplová.

Moderně i domorodě

Velký afrobubenický workshop povedou hned úvodní den festivalu Aya Řezaninová, Mirek Klíma a Matěj Bernadr. Přidat se může každý, kdo přijde s vlastním bubínkem nebo jiným hudebním bicím nástrojem. „Ne každý má čas absolvovat Léto tančí po celý týden, a tak jsme seminář naplánovali na pondělí od čtyř do šesti hodin odpoledne. Není třeba se hlásit dopředu,“ doplňuje Hamplová. Ty, kteří chtějí být zasvěceni do tajů tanců nebo bodyterapie, pak čeká nabitý program všech šest dní v týdnu. Modern jazz naučí účastníky Jarek Ceremek, zkušený tanečník, choreograf a pedagog, který vystudoval tanec na konzervatoři v Ostravě a taneční pedagogiku a choreografii na HAMU. Vystupoval v mnoha zemích světa a momentálně učí balet, moderní tanec, jazz dance a pilates ve studiu Dance Perfekt Praha. „Jarek už byl na festivalu ,I zima tančí‘ a účastníci v něm určitě ocení vzácné spojení skvělého tanečníka, učitele i člověka,“ podotýká Hamplová. Divoši a divošky, kterým v žilách koluje horká krev, se vyřádí při afro tancích Moniky Rebcové a Ayy Řezaninové. „Afro tance jsou sázkou na jistotu. Obě lektorky známe, už u nás vyučovaly a nadchly,“ říká Hamplová. Obě úspěšné tanečnice mohou znát příznivci pohybu třeba z vystoupení souboru Ba-To-Cu, který založila v roce 2000 právě Monika Rebcová.

Něčím novým je v programu Léto tančí bodyterapie. Přijede ji učit Alice Borská, která vede a organizuje bioenergetická cvičení vycházející z principů bodyterapie a tanečně pohybové terapie. „Přínosem je skutečnost, že Alice Borská je sama baletkou, a tak přesně ví, jaká terapie je vhodná pro tanečníky po náročných pohybových seminářích. Takže nejen, že přítomné něco naučí, ale navíc se spolu s ní skvěle zrelaxují,“ těší se Hamplová. Na všechny výukové hodiny pak každý den navážou semináře lektorů, na které může přijít i veřejnost.

Show na závěr

„Léto tančí má smysl a nabízí velmi dobrý program. Měla jsem tam možnost seznámit se s novou technikou a proniknout do ní, což se za týden intenzivního soustředění vcelku povede. Dokonce mě festival přivedl i k tomu, že jsem po seznámení se s flamencem vyhledala možnost pokračovat dál,“ vypráví o svých zkušenostech s festivalem účastnice minulých ročníků Dagmar Kindlová.
Léto tančí vyvrcholí závěrečným večerem pro veřejnost, který se odehraje v sobotu 10. července od sedmi hodin v jabloneckém Eurocentru. Účastníci spolu s lektory předvedou, co se za uplynulý týden naučili.

Léto tančí 2010

5.–10. července
Eurocentrum Jablonec n. N.
Letos nabídne – modern jazz, afro tance, afro bubenický workshop a bodyterapii

Přihlášky:
Iva Bendová, tel.:483 712 505, e-mail: i.bendova@eurocentrumjablonec.cz Jana Hamplová, j.hamplova@volny.cz
www.eurocentrumjablonec.cz