Festival pěkně doma na zahradě

Václav Veselý z Kutné Hory si na vlastní zahradě pořádá Tyjátrfest 09.

Další ročník neformální přehlídky autorských divadel malých forem Tyjátrfest 09 opět hostí zahrada Václava Veselého v Kaňku v Kutné Hoře.

Sousedé místo toho, aby zabednili okna a houfně odjížděli k příbuzným, se na pravidelnou akci těší. „Přijdeme se podívat a manžel zase pomůže posekat trávu,“ říká sousedka Malvína Krepsová.

Hlavní pořadatel, který na čtyři dny dává v plen svůj dům, vypočítává další pomocníky.

„Stany a altány mi půjčuje Josef Straka, židle do zahradního hlediště kutnohorský městský úřad, parkoviště je na pozemku pana Brtnického. Ozvučení, osvětlení profesionálně zajišťuje Karel Houdek, občerstvení Zdislav Lukeš a hlavně mi pomáhají se stavěním, bouráním, organizací Martin Koudelka, Daniel Dvořák, Jan Lupečka, Jaroslav Duchan,“ představuje převážně dobrovolnický tým Václav Veselý.

Od čtvrtka 20. srpna až do neděle 23. srpna na zahradě nenápadného domku vystoupí šest divadelních souborů, jeden z nich až z moravského Slavičína.

Na hudebním pódiu mimo jiné zahraje i Brněnský Cimbál Band. Na plotě v galerii pod širým nebem budou viset grafiky, plakáty a koláže.

„Tyjátrfest, to nejsou hvězdy, ale zcela neformální festival. Ono to snad ani jinak nejde, když z hlediště vidíte hostiteli až do kuchyně,“ říká Pavel Jecelín z Kolína.