Festival světla láká na interaktivní instalace i Krakena ve Vltavě

Festival Signal

Festival Signal Zdroj: Festival Signal

Praha v polovině října nabídne již podruhé unikátní světelnou podívanou, která loni přilákala ve večerních hodinách do centra na čtvrt milionu lidí. Stala se tak nejnavštěvovanější kulturní událostí ve veřejném prostoru roku 2013. Letos chtějí organizátoři mnohem víc zapojit návštěvníky a oživit břehy Vltavy.

Po enormním úspěchu prvního ročníku, který kromě Pražanů navštívilo i mnoho turistů, byla vypsána mezinárodní otevřená výzva, do níž se přihlásilo kolem 450 projektů z 50 zemí světa, přičemž šest nejlepších bylo vybráno k realizaci. Tato díla doplní oslovení umělci z Česka i zahraničí.

Signal tak letos hodlá nabídnout kolem 22 instalací, z nichž polovina vznikla speciálně pro účely tohoto festivalu. Zatímco minulý rok převažovali čeští umělci, letos bude poměr českých a zahraničních týmů vyrovnán.

Mapa festivalu se opět koncentruje do historického jádra Prahy. „Letos budeme na rozdíl od loňska oživovat mnohem více prostory kolem řeky a náplavku,“ řekl ředitel festivalu Martin Pošta. „O rozšíření festivalu mimo centrum města neuvažujeme.“ Nejzazším místem, kde se s instalací setkáme, je tak náměstí Jiřího z Poděbrad.

Festival Signal
První ročník festivalu Signal, který byl připravován bezmála tři roky, rozzářil minulý rok po čtyři dny ve večerních hodinách v centru Prahy 34 světelných instalací a nabídl čtyři videomappingy (promítání na budovy doplněné hudbou), stejně jako bohatý doprovodný program ve formě různých workshopů nebo „plaveb za světlem“ po Vltavě. Mezi nejoblíbenější instalace patřila HyperCube na Staroměstském náměstí nebo videomapping na kostel sv. Ludmily na Náměstí Míru. Návštěvníci si také mohli mimo jiné zahrát Tetris a další arkádové hry na budově Nové scény Národního divadla nebo rozsvěcovat a zhasínat žárovky na žárovkovém Mraku na levém břehu Vltavy.

Letošní ročník, je také doplněn o nové lokace, například Městskou knihovnu na Mariánském náměstí, a představí též prostory, kam se lidé běžně nedostanou, jako je dvůr Taneční konzervatoře hl.m. Prahy, kde bude mít instalaci Petr Nikl. Pořadatelé také nebudou opakovat autory z minulého ročníku a mají v úmyslu tento trend udržet i do následujících let.

Aerodynamický tunel a Kraken ve Vltavě

Ze zahraničních jmen láká festival na videomappingové umělce z Austrálie The Electric Canvas, kteří rozsvítili například slavnou budovu opery v Sydney, nebo na instalaci The Pool americké autorky Jen Lewin, která představuje na zemi uspořádané světelné stupínky, které mění barvu, když se na ně návštěvníci postaví.

Z českých umělců je asi největším lákadlem David Černý, jehož instalace je však prozatím zahalena tajemstvím, nebo Gabriela Prochazka a její Kraken digitalis, který bude přes den nenápadně spát a v noci rozzáří hlubiny Vltavy.

Czech the light

„Signal je zakončením celé série kulturních akcí, jejímž cílem je oživit světelný prostor ve městech,“ prozrazuje Michaela Klofcová z agentury CzechTourism. Tento projekt s názvem Czech the light prostřednictvím uměleckých světelných instalací upozorňuje na významné památky v jednotlivých městech. Proběhl například v Kutné Hoře, Hradci Králové nebo Plzni.

„Signál je jednou z akcí, které mají potenciál přilákat zejména mladé turisty, kteří čím dál častěji míří nejen za architekturou a gastronomickými zážitky, ale také za konkrétními eventy,“ dodala Klofcová.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 16. 10. od 10:00 v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Instalace ožijí po čtyři dny vždy mezi 19:00 a 24:00. Vstup je stejně jako v minulém roce zcela zdarma, návštěvníci však mohou festival podpořit koupí dvojjazyčných brožur nebo upomínkových předmětů.