Festival ve Varech nejvýše ocenil maďarský film

Producent Sándor Söth převzal 6. července při závěrečném ceremoniálu 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Velkou cenu - Křišťálový globus za film Velký sešit režiséra Jánose Szásze

Producent Sándor Söth převzal 6. července při závěrečném ceremoniálu 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Velkou cenu - Křišťálový globus za film Velký sešit režiséra Jánose Szásze Zdroj: CTK

Nejlepším snímkem 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je "válečný film bez války" Jánose Szásze Velký sešit. V konkurenci dalších 13 titulů uvedených v hlavní soutěži získal Velkou cenu Křišťálový glóbus. Cenu za režii převzal Jan Hřebejk, který v soutěži uvedl snímek Líbánky.

Filmem natočeným podle scénáře Petra Jarchovského Hřebejk završil volnou trilogii, započatou snímky Kawasakiho růže a Nevinnost; rovněž se zabývaly stíny minulosti, které zasáhnou současné životy hrdinů. „Ta cena je pro všechny tvůrce tohoto filmu a mám z ní radost,“ řekl Hřebejk.

Součástí závěrečného ceremoniálu ve Velkém sále hotelu Thermal bylo udělení Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Prezident festivalu Jiří Bartoška ho za ovací sálu vestoje předal trojnásobnému držiteli Oscara, americkému producentovi, režisérovi a scenáristovi Oliveru Stoneovi. V úvodu přehlídky převzal stejné ocenění John Travolta, v jeho průběhu oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

„Filmy mě neustále učí a já věřím, že je budu moci točit nadále,“ řekl Stone. „Žádné ocenění mě nezastaví v hledání další neobjevené země. Narodil jsem se, abych objevoval, kdybych měl přestat, zemřu,“ uvedl. Mladým lidem vzkázal, aby nepřestali objevovat sami sebe, i prohry mohou zušlechtit jejich ducha a jednou ten souboj vyhrají.

Vítězný snímek Velký sešit je adaptací stejnojmenného románu, vznikl v koprodukci s Německem, Rakouskem a Francií. Vypráví o třináctiletých dvojčatech nucených strávit poslední léta druhé světové války po boku kruté babičky kdesi v pohraničí.