Festival VZÁŘÍ 2012: jedinou evropskou soutěž ve videomappingu viděly tisíce lidí

Festival světla a videomappingu VZÁŘÍ letos přinesl 9 videomappingových projekcí. Na olomouckém Horním náměstí je sledovalo kolem 12 tisíc lidí, kteří ocenili projekce týmů z Holandska i zemí Visegrádu – Maďarska, Slovenska i České republiky. Bohatý doprovodný program nabídl nejrůznější formy světla pro odbornou i širokou veřejnost.

Festival VZÁŘÍ se konal od 25. do 29. září v Olomouci a stejně jako v minulém roce uspořádal mezinárodní soutěž ve videomappingu na budovy. Diváci mohli vidět celkem 9 videomappingových projekcí v Hlavní a Tematické soutěži.

Odborná porota vybrala za nejlepšího tvůrce videomappingu holandský tým WERC. Výjimečně letos udělila i zvláštní cenu poroty v kategorii Tematický videomapping, kterou získal tým ve složení Adam Ligocki a Petra Obrovská za projekci inspirovanou rychlými vozy Mercedes-Benz.

V rámci doprovodného programu si mohli návštěvníci festivalu vybrat i z hudebních lahůdek. Čekal na ně například koncert skupiny Toxique, který multimediální umělec David Vrbík obohatil o speciální vizuální show a frontmanka kapely Klára Vytisková se stala živým plátnem pro jedinečné projekce. Na festivalu VZÁŘÍ vystoupily také kapely Allstar Refjůdží Band a Nylon Jail s koncertem doprovázeným stereoskopickou 3D projekcí.

Odborníci, grafici a všichni zájemci o vizuální tvorbu se sešli na videomappingovém workshopu. Festival pozval řadu odborníků z oboru světelného designu a vizuálního umění, kteří se s účastníky festivalu podělili o své zkušenosti, ať už to bylo na workshopu nebo během neformálních setkání.

Tradičně byly součástí doprovodného programu i výstavy. Fotografická výstava Světlo jinak uspořádaná ve spolupráci s olomouckým Muzeem umění představila práce deseti fotografů ze zemí Visegrádu a Itálie, kteří ve své tvorbě prezentovali různé pojetí světla. Výstava Světlo/stín v Uměleckém Centru Univerzity Palackého Konvikt zase předvedla světelné instalace mladých designérů.

Festival VZÁŘÍ opět podpořil i nevidomé. U příležitosti výstavy Světlo jinak se konalo autorské čtení poetického a prozaického ztvárnění vystavených fotografií. Také k sobotní videomappingové projekci byl ve spolupráci s Českým rozhlasem Olomouc vytvořen komentář. Návštěvníci tak mohli sledovat komentovanou projekci na olomouckou radnici, kterou ve stejný čas vysílal na svých vlnách v celostátní relaci i Český rozhlas. Festivalu světla a videomappingu VZÁŘÍ se v letošním roce zúčastnilo kolem 12 tisíc lidí, a to i přes nepříznivé počasí v závěru festivalu