Festival VZÁŘÍ získal grant z Visegrádského fondu

Festival světla a videomappingu získal dotaci Mezinárodního visegrádského fondu. Ten podpořil myšlenku festivalu spojit práci mladých umělců ze zemí visegrádské čtyřky, kteří se zabývají současným moderním uměním, částkou 5 939 eur. Festival VZÁŘÍ startuje na olomouckém Horním náměstí v úterý 25. září.

Letošní součástí festivalu VZÁŘÍ je jedinečná přehlídka videomappingových projekcí, které vytvořili umělci z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Mezinárodní týmy se utkají v promítání speciálních animací vytvořených na míru olomouckým budovám. Kromě hlavní soutěže čeká diváky i tzv. Tematická soutěž ve videomappingu a mezinárodní fotografická výstava Světlo jinak.

„Velmi nás těší, že jsme jako nezisková kulturní akce v letošním roce získali podporu Mezinárodního visegrádského fondu,“ říká Kamil Zajíček, ředitel festivalu VZÁŘÍ, a dodává, „ukazuje to, že mladý festival VZÁŘÍ má zelenou i za hranicemi našeho regionu.“

Mezinárodní visegrádský fond ocenil také tzv. Visegrádské festivalové ozvěny. Část letošního programu VZÁŘÍ totiž poputuje i za hranice ČR. Visegrádské země budou hostit nejen fotografickou výstavu Světlo jinak, ale uvidí i speciální projekci formou mikromappingu. Při té se soutěžní animace promítnou na modely olomouckých paláců, které budou instalované ve vybraných galeriích a výstavních prostorách v Bratislavě, Varšavě nebo v partnerském městě Olomouce, maďarské Pécsi.