Fiat a Chrysler zvažují alianci s PSA

Fiat

Fiat

Italská automobilka Fiat a její americký partner Chrysler uvažují o vytvoření aliance s francouzským konkurentem PSA Peugeot Citroën. Informoval o tom italský list Corriere della Sera. Generální ředitel Fiatu a Chrysleru Sergio Marchionne na autosalonu v Detroitu v pondělí uvedl, že spolupráce s další automobilkou může zlepšit efektivitu výroby a srazit náklady. Automobilky Fiat a PSA se ke zprávě italských novin zatím odmítly oficiálně vyjádřit.

Marchionne dlouhodobě tvrdí, že konsolidace automobilového průmyslu je nezvratným trendem. Na trhu se v budoucnu udrží pět až šest velkých hráčů, prohlásil nedávno.

V rozhovoru pro agenturu Bloomberg teď dodal, že automobilová výrobní skupina musí dosáhnout produkce 8 až 10 milionů vozů ročně, aby byla nákladově efektivní. Těchto čísel dosahuje v současnosti General Motors, Volkswagen a Toyota. Fiat s Chryslerem v roce 2010 dohromady prodaly 4,2 miliony vozů. Do roku 2014 chtějí zvýšit prodeje na téměř šest milionů vozů.

Jenže Fiat se podobně jako další evropské automobilky bojí dopadů dluhové krize na prodeje na starém kontinentu. Analytici proto předpokládají růst produkce Fiat-Chrysler do roku 2014 jen zhruba na 5 milionů vozů.

Úvahy o spojení Fiatu a Chrysleru s PSA se kvůli současným horším ekonomickým očekáváním opět stala o něco aktuálnější. Spekulovalo se o něm už v roce 2009. Dohady utichly poté, co se Fiat v témže roce dohodl na partnerství s Chryslerem.

Fiat začátkem tohoto měsíce zvýšil svůj podíl v Chrysleru na 58,5 procenta z předchozích 53,5 procenta. Loni v létě se stal většinovým majitelem Chrysleru poté, co dokončil převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady.