Filmová recenze: Cousteauovo drama ožívá až pod vodou

Odysea

Odysea Zdroj: film europe

Výpravný, hvězdně obsazený životopisný film Odysea o legendě oceánografie Jacquesu Cousteauovi zaujme víc podmořskými záběry než svým ekologickým poselstvím či rodinným melodramatem.

Dobrodruh, dobyvatel, objevitel, ochránce. Tyto role Jacquesa Cousteaua předvádí filmový životopis nazvaný poněkud nadsazeně Odysea.

Francouzská novinka se do života slavného milovníka oceánů a potápění dívá mezi lety 1949 a 1979, kdy zemřel jeho mladší syn Philippe, jehož osudná letecká nehoda celý film rámuje. Napjatý vztah mezi otcem a potomkem je tu využit jako hlavní příběh i hlavní metafora našeho chování k oceánům.

Philippe, v dospělosti ztvárněný výrazným Pierrem Nineyem, prožívá rozčarování ze svého obdivovaného rodiče a postupně se stává ekologem. K ochraně přírody nakonec strhne i Cousteaua seniora. Tato náhlá proměna ambiciózní celebritu, jež byla do té doby nečekaně zobrazena poměrně kriticky, vykoupí. Po ní film opustí jakékoli jemnosti, z Cousteaua se stane hrdina a z jeho osudu poněkud nepřesvědčivá agitka – když potápěč začne světu vysvětlovat dopady lidského počínání na oceány, lid mu nadšeně naslouchá.

Scenárista Jérôme Salle, který se před lety dal i na režii, se tu ukazuje jako průměrný filmař, který umí vést herce a kameramana. Už méně příběh, sestavený i natočený poměrně konvenčně a s filmařskou licencí na základě nových rozhovorů a dvou biografických knih.

Jednu z nich napsal starší Cousteauův syn Jean-Michel, jehož film dost zanedbává. O trochu víc prostoru má Jacquesova podváděná žena, v překvapivě dobrém podání Audrey Tautouové.

Lambert Wilson hlavní roli dodává potřebné charizma, ač vypadá vždy o něco starší, přes jinak velmi povedenou práci maskérů.

Pohledně nasnímané atraktivní obsazení i lokace doprovází rutinně pěkná hudba Alexandra Desplata. Odysea je nicméně nejpoutavější během svých ukázek podmořského života natočených výpravně a v sytých barvách. Díky nim film nejvíc stojí za to vidět na plátně. Pouze v nich se divákovi otevírá hlubší, v kinech méně viděný svět.

Odysea

(biografické drama, Francie 2016, 122 minut)

Režie: Jérôme Salle Scénář: Jérôme Salle, Laurent Turner
Hrají: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautouová, Chloe Hirschmanová
Hodnocení: 60 %