Filmová recenze: La La Land je okouzlující muzikál pro dnešní snílky

La La Land

La La Land Zdroj: freeman ent.

Mezi první premiéry roku 2017 v českých kinech patří i okouzlující muzikálová pocta idealistům La La Land, která je jedním z hlavních kandidátů na Oscary.

Lásku Damiena Chazella k jazzu prozradilo už jeho průlomové drama Whiplash, oceněné Oscarem za střih a výkon J. K. Simmonse v roli přísného učitele hudby. Jak moc mladý americký režisér a scenárista miluje staré filmy, ukazuje jeho novinka La La Land, s níž se počítá na letošní Oscary.

Jako muzikál je inspirována hlavně klasikou tohoto žánru. Nejen tou hollywoodskou, jako je Zpívání v dešti či Američan v Paříži. Romance servírky, která by chtěla být herečkou, a pianisty, jenž by si chtěl otevřít jazzový klub, se odehrává přímo v Hollywoodu a je natočená v širokoúhlém formátu Cinemascope. Chazelle však zná také civilnější evropský kánon, třeba Demyho Paraplíčka ze Cherbourgu, v nichž postavy zpívají i o svých milostných strastech.

La La Land obdivuhodně plynule spojuje melodii nostalgie s rytmy dneška. Jeho postavy se sice pohybují v kouzelných filmových kulisách, jsou to ovšem chybující, zranitelní idealisté, kteří se z každého výletu ke hvězdám vždycky vrátí na zem. Chazelle své okouzlení filmovými pohádkami ukotvuje v realitě, klišé žánru s láskou využívá a zároveň vtipně obměňuje vlídnou ironií. Romance nekončí v okamžiku, kdy se dvojice dá dohromady, i když po jejich prvním polibku následuje zatmívačka. Jeho pocta snílkům, emocionálně vrcholící v písni Audition, sladkobolná připomínka, jak klíčové mohou být vztahy pro zbytek života, je dokonale vyvážená. Nepřeslazeně romantická, uvěřitelně krásná jako Emma Stoneová a Ryan Gosling, kteří s grácií a velkým citem hrají, zpívají a chvíli i stepují v ústředních rolích.

I jejich zpěv je civilní, jejich hlasy slabší a křehčí, ale v kině s dobře nastaveným zvukem se neztratí v chytlavých melodiích Chazellova stálého spolupracovníka, muzikanta Justina Hurwitze. Na muzikál by se tu mohlo víc a lépe tančit, jedno velké působivé muzikálové číslo natočené na jeden záběr v dopravní zácpě mladých lidí, kteří si přijeli do Los Angeles splnit svůj sen, alespoň celý film zahájí. Postupně se hudba i tanec spolu s příběhem zklidní, jazzová energie ho i díky Chazellově hladké režii přesto nikdy neopustí.

Emma Stoneová získala za La La Land cenu na festivalu v Benátkách, kde snímek nadchl publikum při světové premiéře. Do víkendového klání o Zlaté glóby muzikál vstupuje se sedmi nominacemi. Na začátek nového roku je takový mimořádný film od talentovaných lidí, plný emocí, slunce, barev a snů, které se někdy mohou splnit, ideálním povzbuzením.

La La Land

(muzikálová romance, USA, 127 minut)

Režie: Damien Chazelle
Hrají: Emma Stoneová, Ryan Gosling, John Legend, Rosemarie DeWittová
Premiéra: 5. ledna
Hodnocení: 100 %