Filmová recenze: Love story podle módního návrháře. Chladná a krutá

Noční zvířata

Noční zvířata Zdroj: Focus Features

Noční zvířata
Noční zvířata, režiséř Tom Ford
3
Fotogalerie

Tom Ford se po sedmi letech od emotivního debutu Single Man vrátil do kin s odcizeným a přestylizovaným filmem Noční zvířata varujícím před zbabělostí v lásce.

Pomsta je pokrm, který je nejlépe podávat za studena. Na tento popkulturní citát si můžete vzpomenout na konci novinky Noční zvířata, druhého díla, s nímž do světa filmu vkročil módní návrhář Tom Ford.

Jeho film je vlastně smutnou love story, jejíž hlavní mužský hrdina využívá k pomstě dost nezvyklý prostředek – brutální románový thriller. Ford jako režisér překvapil před sedmi lety debutem Single Man, citlivým portrétem zármutku stárnoucího gaye. Jeho nový film v sobě také obsahuje truchlení nad ztracenou láskou. Doprovázejí ho ovšem temné a chladné odstíny a jeho přestylizované obrazy působí manýristicky.

To se zčásti hodí k hlavní hrdince, odcizené bohaté galeristce Susan, která ignoruje mrtvolnost své existence a manželství − než se jeden víkend ve svém domě ze skla, betonu a mramoru začte do rukopisu, jejž jí poslal její expartner.

Noční zvířata mají diváky zasáhnout podobně, jako román zneklidní Susan. Na to je ovšem Ford příliš zaujat povrchem. Úvodní zpomalený tanec tlustých miss Amerika ironizuje posedlost zevnějškem a také tleská přirozenosti, nevhodně ale na sebe strhává pozornost svou okázalou metaforičností a nepůsobí jako součást hlavního příběhu.

Co hůř, s napravováním povrchní ženy příliš nekoresponduje ani onen klíčový román. Jeho obsah i podání totiž připomínají šestákovou krimi o tragickém únosu, proti němuž manžel a otec (Jake Gyllenhaal) nedokázal bojovat.

Jakmile do tuctového násilného příběhu vstoupí cynický šerif ztělesněný Michaelem Shannonem, vyprávění dostane ještě bizarně humorné podtóny. Četbu románu přerušují Susaniny reakce i vzpomínky na vztah s pisatelem. Ty tvoří jediné trochu životné části a mohl z nich být emotivnější a méně těžkopádný film.

Ford svou adaptaci románu Austina Wrighta Tony a Susan elegantně a svůdně zabalil do několika luxusních obalů a převázal velkou stuhou. Na první pohled tak jeho film vypadá jako vysoce artové, důležité dílo, jež dostává na festivalech sošky (z letošních Benátek si odnesl Velkou cenu poroty). Pod stylovými obrázky ale čeká prázdná krabice.

 

Noční zvířata

(drama/thriller, USA 2016, 115 minut)

Režie a scénář: Tom Ford podle knihy Austina Wrighta Tony a Susan

Hrají: Amy Adamsová, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson

Premiéra: 24. listopadu

Hodnocení: 50%