Filmová recenze: Trainspotting 2 je hořký i nostalgický zároveň

Trainspotting 2

Trainspotting 2 Zdroj: foto falcon

Mark Renton se po dvaceti letech vrátil do Edinburghu, Danny Boyle k Trainspottingu. I když jde o více hořký a méně vzrušující film, stojí i za návrat diváků.

Svět se mění, i když my ne, prohlásí v jednom ze svých vzácných jasnějších momentů rváč Begbie. A tak i když Begbie kolem sebe pořád vzteky mlátí, Spud je stále závislák, Sick Boy nelegálně podniká a Renton skončil i přes peníze ukradené výše zmíněným jako lůzr, T2 Trainspotting není tentýž film jako originál, na kterém vyrostla celá generace.

Originál, jenž v roce 1996 proslavil všechny, nejvíce však režiséra Dannyho Boyla a herce Ewana McGregora, kteří spolu po rozkolu kolem Pláže až dosud moc nemluvili a nic nenatáčeli.

Návrat k Trainspottingu je nostalgický výlet zpět do minulosti nejen pro Rentona, který po dvaceti letech a jednom infarktu přichází domů do Edinburghu, a McGregora, jenž se vrací ke svému stěžejnímu režisérovi. Jde o návrat i pro diváky, kteří se v mnoha případech budou vracet k oblíbenému kultu.

Pokud od něj chtějí dostat zase tu nadupanou cynickou řež létající od feťáckých vzestupů k pádům v rytmu skvělého soundtracku, budou možná trochu zklamaní.
Nový Trainspotting ale pracuje s nostalgií více chytřeji. Nejen jako se zasněnou idealizovanou nápodobou, ale i s hořkým pohledem na promarněné příležitosti, nenaplněné sny a osudné chyby.

Tvůrci, kam znovu patří i ironický scenárista John Hodge, ale přece jen zbytečně moc vzpomínají na minulost protagonistů. I všechny zmrazené záběry kamery jinak dost schopného Anthonyho Doda Mantla napodobující styl jedničky na sebe spíš trapně upozorňují.

Pokračování nicméně přišlo s vtipnou obměnou několika slavných scén. Na soundtracku, jenž je o něco méně zajímavý, hraje směs nového a starého. Ikonický song Lust for Life si ale Renton dokáže pustit, až když se ve staronovém životě podrazů doživotních přátel začne cítit opět doma. Někdy ale odkazy na jedničku vypadají spíše jako vykrádání.

Návrat ztracenců ve středním věku postrádá dynamiku a vztek mládí a převládá hořkost a lítost, což ale dává smysl. I Rent Boy a Sick Boy prostě museli nějak dospět. A i když jejich život už není tak pekelně vzrušující, pořád je dobré je znovu vidět.

T2 Trainspotting

(drama, Británie 2017, 117 minut)

Režie: Danny Boyle
Hrají: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner
Hodnocení: 70 %