Filmový mejdan s Vetchým

Sedmnáctý Videofest představí skladatele Jakuba Kudláče. Ondřej Vetchý přiveze ukázky z dotočeného snímku Okresní přebor.

Jedna akční scéna za druhou, běh lesem, štolami a potoky i skoky do hlubokých děr zažil Ondřej Vetchý při natáčení snímku 7 dní s podtitulem …a sbohem Sudety. Při náročném natáčení si natrhl sval na noze, přesto dotočil poslední scény a dorazí i na táborský Videofest v sobotu 5. listopadu v klubu Milenium. Představí zde další nový film Okresní přebor, kde hraje kapitána týmu Slavoj Houslice.
Na táborském festivalu uvidí diváci scény z právě dotočeného snímku s komentáři Vetchého i mladého režiséra Jana Prušinovského a tradičně i raná díla tvorby herecké i režijní obou hostů. „S Ondřejem Vetchým jsem se osobně potkal letos v létě, zaujal mě jako osobnost, jeho zase zajímal Tábor. Tak jsme upekli jeho účast na Videofestu,“ popisuje Štěpán Pavlík, předseda sdružení Fest2004, které akci pořádá.
Tradičně dá festival šanci začínajícím filmařům či filmovým amatérům. Diváci zhlédnou výběr těch nejlepších snímků natočených v Česku za poslední rok a následně zvolí nejlepší kus. Ten bude oceněn soškou Táborského páska, kterou předá právě Vetchý.
Snímky na přehlídku vybírali organizátoři nebo je mohli sami tvůrci přihlašovat. „Podmínky jsme ale stanovili dost přísně, aby se už nestávalo, že nám někdo poslal záběry, jak jde vnouček první den do mateřské školky,“ vzpomíná Pavlík na videofestové začátky.
Cyklus nejnovějších děl zahájí sedmiminutový animovaný snímek Zapomnění vytvořený studenty písecké filmové školy.

Hudba ve filmu

Podtitul Videofestu, kterým je Kouzlo hudby a obrazu, skvěle doplňuje nejen tento krátký film, ale i letošní host s táborskou stopou OE skladatel Jakub Kudláč. Nyní právě dokončil hudbu k dětskému celovečernímu filmu Modrý tygr, kde se v hlavních rolích představí například Anna Polívková či Barbora Hrzánová.
Dále přednáší na zlínské univerzitě i na pražské FAMU o hudbě ve filmu. Ve své třicetiminutovce představí svou tvorbu komentovanými filmovými ukázkami, které si sám doprovodí na klavír.
Od něj ani od ostatních hostů ale divák nemá čekat žádné nesrozumitelné odborné debaty. „Žádná suchopárná vata. Videofest je večírek začínajících filmařů, chceme, aby si zachoval podobu filmového mejdanu, kdy si člověk může u projekce dát víno, pivo, cigaretu,“ vysvětluje Pavlík.
Snad všech ročníků se zúčastnil táborský fotograf David Peltán. Vzpomíná rád na Davida Vávru s Radovanem Lipusem, animovaný snímek Kristiny Dufkové Usnula jsem či Jana Svěráka s tankem před budovou Střelnice. „Tábor je město plné muziky, Videofest je jedinečnou akcí. Písek žije skvělým Mezinárodním festivalem studentských filmů, my můžeme žít hodně kvalitním Videofestem. Těším se na pestrou škálů studentských či amatérských snímků i na hosta Ondřeje Vetchého,“ říká Peltán.
Videofest začne v sobotu 5. listopadu v sedm hodin večer v táborském klubu Milenium.
ilmový