Firma: Pracujte, výplatu nečekejte

Společnost Priema CZ stojí kvůli platební neschopnosti před krachem. Její zaměstnanci nedostávají výplatu.

Pracujte. A výplata? O ní si promluvíme později. Zaměstnanci břeclavské strojírenské firmy Priema CZ poslouchají podobná slova neustále. Už dva měsíce nedostali ani korunu. Chodí dál do práce, ale půjčují si od rodiny a známých, aby měli alespoň na jídlo.

„Nejen já jsem z této situace nešťastná. Dostala jsme výpověď pro nadbytečnost. Zaměstnavatel mi dluží výplatu za poslední dva měsíce i tříměsíční odstupné,“ postěžovala si Libuše Hlaváčková, která ve firmě už nepracuje.

Pobočka nizozemské společnosti, ve které pracují asi čtyři desítky lidí, se dostala do potíží kvůli krizi v automobilovém průmyslu. Vyrábí totiž převážně pro něj. V platební neschopnosti je od konce března, dlužit má přes jednadvacet milionů korun. Krajský soud v Brně ji proto poslal do úpadku.

„Nikdo ze zaměstnanců nic neví. Vedení firmy není moc komunikativní. Vůbec netuším, kdy nám naše peníze vyplatí, jestli vůbec. Já ale pevně věřím, že se to vyřeší. ted si musím půjčovat,“ řekla jedna ze zaměstnankyň, která si kvůli obavám o práci přála zůstat v anonymitě.

Jednatel společnosti Miloš Čapka přiznává, že firma je ve vážných potížích. Výtky zaměstnanců ale odmítá.

„S našimi lidmi mluvíme. Informovali jsme je, že nedostanou mzdu. Není pravda, že bychom před zaměstnanci něco tajili,“ tvrdil Čapka.

Podle něj je firma připravená dluh zaplatit. „Máme plán, jak výrobu v Břeclavi udržet. Chystáme se zaplatit i část peněz, které dlužíme našim lidem,“ poznamenal jednatel společnosti.

Ředitel břeclavského úřadu Lubomír Marko je jednáním strojírenské firmy překvapený. „Stává se to u menších zaměstnavatelů, že dlouhodobě neplatí. Pokud navíc firma lidi dopředu neinformuje o finančních problémech, je to skutečně velmi neseriózní,“ myslí si Marko.