Florbal je bezkontaktní hra

K florbalu se často přesunují děti od hokeje či fotbalu.

Florbal na první pohled připomíná hokej. Hráči ovládají míček hokejkami, na každé straně je pět hráčů a brankář. Ale tím to končí. Rodiče se nemusí obávat nebezpečných soubojů. A potvrzuje to primář ortopedie boleslavské nemocnice Pavel Šedivý. „Kontaktní úrazy nejsou časté, hrozí spíše povrchní odřeniny a pohmožděniny. Možné je poškození vazů kolenních a hlezenních kloubů,“ říká primář Šedivý.

Začíná se v osmi

FBK Billy Boy Sokol Mladá Boleslav s děti začínají trénovat, když je jim mezi osmi a devíti lety. Často k florbalu přecházejí od jiných sportů. „Máme pět kluků, co hráli hokej. Někteří zkoušeli i fotbal,“ říká trenér Aleš Tůma. V kategorii elévů ale nejde jen o florbal, na který se trenéři zaměřují. „Věnujeme se běhání a gymnastice, protože často zjistíme, že děti neumějí ze školy ani kotoul,“ podotýká Tůma. Kamila Nováková přihlásila syna na florbal proto, aby měl dost pohybu. „Jsme spokojení,“ říká Nováková.
Rodiče platí za sezonu čtyři tisíce korun. „Jen jednou rodiče nechtěli zaplatit a dítě skončilo. V Mladé Boleslavi je o florbal velký zájem, v týmu máme okolo dvaceti hráčů,“ říká Tůma. Děti potřebují k florbalu hokejku, boty do haly, tričko a kraťasy. „Hráči mají možnost si kupovat věci se slevou u našeho partnera. Snažíme se je navíc zapojit do práce v klubu. Děti nám mohou pomáhat při extraligových zápasech dospělých například podáváním míčků a pak dostávají trička nebo jiné věci, které jim udělají radost,“ dodává Tůma.

Florbal v Mladé Boleslavi klub FBK Billy Boy Mladá Boleslav
trenér Aleš Tůma: 731 444 244
tréninky třikrát až čtyřikrát týdně v mladoboleslavské sokolovně