Florbalisté chtějí slavit postupem

Letos v srpnu si připomenou desáté výročí založení klubu. Během krátkého období získali florbalisté řadu úspěchů, rozrostla se i členská základna.

U zrodu florbalového klubu 1. FbK Tábor stála před deseti lety trojice Petr Blažek, Josef Mareš a Ivo Široký. Základem nového oddílu byli hráči týmu Farmáři Radimovice. „Florbal začínalo hrát spousta lidí z Tábora. Proto jsme nechtěli zájemce odradit dojížděním do Radimovic,“ vzpomíná Petr Blažek na začátky.

Klub 1. FbK Tábor začínal se dvěma družstvy. Muži hráli regionální soutěž a mladší žáci postoupili ze stejné soutěže až na mistrovství republiky. „Tehdy to bylo snadnější, protože se přihlásily jen čtyři týmy,“ vysvětluje prezident klubu Blažek.

Hokejový národ má o florbal zájem

Kvůli nevyhovujícím podmínkám museli florbalisté 1. FbK Tábor nastupovat k domácím utkáním v hale v Týně nad Vltavou. Od roku 2007 si našli zázemí v hale v Sezimově Ústí.

Členská základna se každoročně rozrůstala. Rozvoji florbalu prospěla výuka na základních školách. „Jsme hokejový národ. Florbal je mu dost blízko a navíc není tak finančně náročný,“ vysvětluje Blažek zájem sportovců. V současné době má klub dvě stě šedesát jedna členů a devět družstev. Florbalisté 1. FbK Tábor zažili úspěchy, ale i nezdary. „Bylo to jako na houpačce. Jelikož jsem trénoval žáky, muži se připravovali bez kouče. A podle toho to taky vypadalo,“ vzpomíná Blažek. Výraznou roli sehrál konec činnosti mužstva SPŠS Tábor.

„V tu chvíli se k nám vrátili čtyři hráči, kteří měli větší zkušenosti z vyšší soutěže. A ty nám pomohly k postupu až do druhé ligy,“ popisuje Petr Blažek. Ujal se trenérské taktovky a okamžitě se změnil i přístup hráčů. Po několika letech se opět sešla bývalá parta, která spolu začínala. V roce 2006 vybojovali muži postup do druhé ligy. Ve třetí sezoně třetí nejvyšší soutěže bojovali do posledního kola o postup. Táborští mají letos nejvyšší ambice a znovu chtějí útočit na nejvyšší příčky.

Přáním florbalistů je vybudovat ve městě všesportovní halu.
„Mohli bychom tu uspořádat mezinárodní zápas české florbalové reprezentace nebo turnaje, žákovské mistrovství republiky a finále českého poháru. Navíc by se tady mohly hrát volejbalové a basketbalové zápasy nebo další halové sporty,“ tvrdí Blažek.