Ford představil novou řadu chytrých elektrokol

elektrokolo MoDe:Flex-Ford

elektrokolo MoDe:Flex-Ford Zdroj: Ford

Známý výrobce automobilů, společnost Ford, se usazuje v cyklobyznyse: představil svoji další řadu elektrokol. Ta cyklistovi pomáhají šlapat podle toho, jak moc se potí a jsou osazena třeba i senzory, které detekují zezadu se přibližující objekty. Aby toho nebylo málo, dají se také rychle složit a (překvapivě) se vejdou do kufru jakéhokoliv vozu Ford.

Nedávno představenou řadu elektrokol automobilka nazvala MoDe:Flex-Ford, řada čítá celkem tři typy „multimodálních“ bicyklů a aplikaci pro chytré telefony, která je schopná zpracovávat údaje získané jak z řídítek kola, tak třeba i pulsmetru uživatele, zvládne klasickou navigaci nebo i vyhledání informací o nejbližších volných parkovacích místech ještě v okamžik, kdy se uživatel nachází ve svém voze.

Ford nespecifikoval cenu ani další parametry elektromotorů nových kol, ani to, zda je opravdu hodlá prodávat, nebo jde jen o testovací koncept. Jisté je jen to, že kolo je nebývale „chytré“: krom pomoci při šlapání odvislé od toho, jak moc se jezdec potí, se od něj uživatel dočká také chytrého signalizování, zda se k němu zezadu neblíží jiný automobil, o což se starají dvě infračervená čidla. Zajímavým doplňkem jsou pak vibrující gripy, které jezdce varují, pokud se blíží k nějakému většímu výmolu.

Další z variant kola je určena pro přepravu větších a těžších nákladů, nejmenší verze kola se vejde i do batohu.

Ondřej Hájek: Za pár let budou mít elektrokola převahu