Ford ukázal, jak děsivě se na křižovatkách budou míjet autonomní automobily

Ford ukázal, jak děsivě se auta budou míjet

Ford ukázal, jak děsivě se auta budou míjet Zdroj: VTM.cz

Ford ukázal, jak děsivě se auta budou míjet
Ford ukázal, jak děsivě se auta budou míjet
Ford ukázal, jak děsivě se auta budou míjet
Ford autonomní míjení aut v křižovatkách
5
Fotogalerie

Pro počítač je to možná jen přesně vypočítaná dráha dvou aut s malou mezerou pro odchylku radarů, ale pro lidské oči je takto těsné minutí dvou aut v křižovatce do poslední chvíle děsivé. Takové pocity vzbuzuje video od Fordu, který na polygonu v Milton Keynes testuje autonomní systém se vzájemnou komunikací více vozů.

Dvě Mondea se blíží do křižovatky a jen jedno lehce zpomalí, přičemž následuje velmi těsné minutí. Ford tvrdí, že na silnicích na něco takového pochopitelně zvyklí nejsme, v každodenním životě však ano. Přesně takto se prý chovají lidé razící si cestu skrze velké davy. Jeden zrychlí, druhý zpomalí, a vyhneme se dle našeho důrazu a spěchu.

Ford si od toho slibuje ušetření spotřeby paliva a času stráveném na semaforech či vedlejších silnicích. Vzhledem k tomu, že téměř 60 procent nehod se stane na křižovatkách, velký význam by to mělo i v bezpečnosti. Ostatně jako teoreticky celý systém bez řidičů.

Video placeholde
Ford autonomní míjení aut v křižovatkách • Ford

Samozřejmě jde ale jen o zajímavý pokus, kam až nyní sahají možnosti vývojářů v oblasti autonomního řízení a komunikace mezi stroji, automobily. K plošnému zavedení by bylo potřeba "dne D". Dne, kdy by se na tento systém adaptovaly všechny dopravní prostředky. Jen tehdy můžeme začít odmontovávat cedule a semafory...

Článek vyšel na serveru VTM >>>