Formu si udržují tancem. Vede latina

Aerobik nebo raději spinning? Ženy často volí cestu nejmenšího odporu. Kolektivní pocení v karlovarských sálech si užívají při tanci.

Sporty sice populární, ovšem pro dost lidí poněkud přežité. Aerobik střídá ve fitness centrech stále častěji zumba, mladí lidé se místo trápení na posilovacích strojích věnují hip-hopu nebo stepu. Jak náročné jsou taneční kurzy v Karlových Varech a co od nich lidé, především pak ženy, očekávají? Odpovědi hledala redaktorka Sedmičky.

Večery bez tance? Nikdy!

Ačkoli se dolní nádraží halí do tmy, záře světel z taneční školy Best manželů Zíkových dopadá na koleje i chodníky pod budovou. Po prázdninách se tam sešly ženy a dívky, aby své tělo protáhly v rytmu latinskoamerických tanců. Některé přišly do dámského klubu poprvé, jiné už si pracovní týden bez společně protančeného večera neumějí ani představit. „Chodila jsem i do dospělých tanečních, kam se mi podařilo dostat i partnera. Začal mít ale zdravotní potíže, tak jsem začala chodit sama na latinu,“ říká Alexandra Masopustová, která tancuje od dětství. Latina jí prý zaujala svou živostí. „Myslím, že je to pohyb svou náročností srovnatelný s aerobikem. Navíc se mi líbí i vizuálně. Každý tanečník je elegantní,“ říká. Po chvíli se k rozhovoru přidává také její kamarádka Jana Gajdošová, pro kterou má prý tančení „bez kluků“ své kouzlo.
„Někdy mě sice mrzí, že se mnou manžel nejde. Alespoň se tady ale pořádně vyřádím,“ směje se mladá žena.
Její vyprávění o kouzlu tance přeruší lektorka Bedřiška Zíková, která začne s rozcvičkou. Cviky za zvuku latinskoamerických rytmů prokládá vtipnými historkami z dovolené. Po krátké přestávce se tanečnice připraví na elegantní sestavu, která v sobě zahrnuje prvky salsy, cha-chy i paso doble. Očima ji hltají také dívky, které se na hodinu přišly pouze podívat. Většina z nich vydrží až do konce a ze sálu odchází s nadšeným výrazem ve tváři. Zřejmě našly sport, který je bude opravdu bavit.
„Dámský taneční klub děláme už osmý rok proto, že je spousta žen, které chtějí tančit, ale jejich partneři nikoli. Jinak ale neustále vzrůstá zájem o taneční pro dospělé, takže i muži se dají chytit. Je to díky pořadům, které běží v televizi,“ dává ženám naději Zíková, která prý zná i několik mužů, kteří do tanečních přivedli své partnerky, nikoli ony je. Iniciátorem však stále zůstává spíše paní domu, ačkoli se prý muži přestávají za kurzy tance stydět.
Kvůli velkému zájmu žen z Karlových Varů o latinskoamerické tance chystá novinku také taneční studio Fontána manželů Prudíkových, kteří se doposud věnovali hlavně párům. „Kvůli tomu, že nám ubývají muži, jsme vymysleli variace na latinu, která je nejžádanější. Od Nového roku budeme mít speciálně pro ženy kurzy latinskoamerických tanců a zumby. Do tanečních pro dospělé se ale mohou hlásit zájemci dál, spustili jsme je v říjnu,“ říká Alena Prudíková, která v současné době studuje publikace o zumbě a raduje se z návratu tance do života Čechů.
„Takový úpadek tance nastal snad jenom v Čechách. Díky pořadům v televizi ovšem zase vzkvétá, což je dobře. Aerobik je namáhavý a vyčerpávající. Tanec je mnohem příjemnější a uvolňuje se při něm, jak já říkám, hormon štěstí. Navíc posiluje svaly a hlavně srdce, což si málo žen uvědomuje,“ dodává Prudíková.

Stepují i chlapci

Nejen takzvaná latina však patří mezi populární tance karlovarských zájemců o pohyb. Už několik let se svou taneční školou Harmonie boduje Eva Jungmannová, která nabízí kromě pohybové, taneční a estetické průpravy například kurzy baletu, stepu a výrazového i současného tance. „Největší zájem je právě o současný tanec, který zahrnuje různé styly, a o step. Velký zájem o něj mají i chlapci,“ říká Jungmannová, jejíž školu prý navštěvují jak děti od tří do patnácti let, tak dospělí.

Kam si zajít ve Varech zatanči?

Taneční studio Fontána – kontakt: 603 920 102, web: www.tanecnistudiofontana.cz

Taneční škola Best – kontakt: 353 231 068, web: www.bestdance.cz

Taneční škola Harmonie – kontakt: 604 323 306, web: www.artedance.cz